Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Cicamosdás a Keleti pályaudvar épületében (GALÉRIA)

Cicamosdás a Keleti pályaudvar épületében (GALÉRIA)

2019. május 29. - jarokelo kata

Bejártuk a pályaudvart az átadást követő első hétköznapon, hogy megnézzük, hogyan sikerült a két hétig tartó, nagyszabású felújítás. Az ígéret szerint 4-5 év és teljesen megújul a Keleti. Vagyis türelem: a mostani fejlesztéstől nem várhatunk eget rengető eredményeket. Mégis, mintha a vállalt beruházással kapcsolatban is lenne hiányérzetünk. Pedig látogatásunk idején már az ultramodern ledes utastájékoztató rendszer is működött

Látkép.

A sokat és látványosan kommunikált ráncfelvarrás kevésbé látványos eredményekkel járt. Az ütött-kopott homlokzati elemeket csinosítgató egyik férfitól kérdezem, hogy mit is kell nézni pontosan, mitől lett jobb az utasoknak. Kedvesen eligazít és sorolja: kaviccsal szórták fel a síneket (ahová jutott), leaszfaltozták a peronokat (néhány peront, bizonyos szakaszokon) és most is éppen tatarozzák a falakat. Ráfér. Kérdés, hogy az apró javítások mennyit javítanak az egyébként valóban nagyon lerobbant összképen.

Az új aszfalt minősége egyébként a pályaudvar területén kielégítő. Sőt, frissen felfújták a tájékozódást segítő burkolati jeleket is. Nevezetesen a Hatvan felé közlekedő pótlóbuszokra gondolunk. (Hogy azon a vonalon mi a helyzet, arról korábban már írtunk.) Talán ezért is különösen fájó látni, hogy az új aszfaltból csak ennyi jutott, a peronok teljes hossza már nem fért bele. Sőt, a 11-es és 12-es vágányok peronjai teljesen kimaradtak a szórásból.

Új, energiatakarékos lámpákra viszont állítólag futotta a keretből. Igaz, a MÁV egyik munkatársa sem tudta megmondani, melyek is azok az új lámpatestek pontosan. A mennyezet viszont sok helyen továbbra is nagyon csúnya. Annyira, hogy nem szívesen várakozik az ember alatta, nehogy a nyakába hulljanak darabok.

Az egyik büfés viszont már jóval közlékenyebb, mint a peronőr. Azt mondja, a felújítás őket sem kímélte, de szerinte csak arra volt jó, hogy a hírlapárusokat kipaterolják az épületből. A letisztultság jegyében ezentúl azok sem lógathatnak ki semmilyen portékét a bódéjuk ablakából, akik egyébként helyiséget bérelnek az épületben.

- Nem tudom mire volt jó ez az egész. Talán csak arra, hogy bemutatkozott az új vezérigazgató...

- De hát szépen megcsinálják a falakat, a belső homlokzatot. Ennél a büfénél is.

- Aha. Az alsó 80 centit. Nézd meg a falakat. Az alját megcsinálták és ennyi. Meg kiraktak mindenkit, aki bérelt hely nélkül árult. Ez csak ilyen látszatfelújítás. Semmi más.

 

A tervek szerint a vizesblokkok cseréjével folytatják a tereprendezést. De egy modernebb utascentrum kialakítását is beígérték. Ehhez további 1 milliárd forintra lenne szükség. Hogy sikerül-e kilobbiznia Homolya Róbert elnök-vezérigazgatónak az EU-s pénzek átcsoportosítását, az egyelőre a jövő zenéje. Képeken mindenesetre jól néz ki, amit megálmodtak. Egyelőre viszont tovább élvezheti a romjaiban is impozáns kelet-európai hangulatot, az a 12 millió utas, aki megfordul itt évente.

Forrás: MÁV Facebook

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4114864304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.29. 20:34:29

Az a modern utascentrum kiváló lenne egy vidéki kisvásorban, de a keleti forgalmához nevetségesen alulméretezett.
Ugynígy az új főlépcső: trendi, fancy és szexi a csecse üvegplafonnal, csak egy átlagos péntek délutánon hosszú sorok fognak kígyózni a leszűkített lépcső előtt, amin majd lökdösődve tolakodik a tömeg, hogy elérjék a vonatot.

Szóval nem, nem jó ötlet egy ilyen - nagyon szép, de nagyon alkalmatlan- utascentrumot odatenni.

ételizésítő 2019.05.30. 00:21:27

De annyi eszük már nem volt, ahogy korábban sem, hogy az érkező vonatokat is kiírják a Baross téri bejáratnál lévő nagy tájékoztató táblán kívül bárhova.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.05.30. 09:04:41

Azt elárulta valamelyik bennfentes, hogy miért aszfaltozva van a csarnok? Baromi ronda, igénytelen és csóró. Egy ilyen épülethez kőlapok illenének.

2019.05.30. 10:35:40

Teljesen maguk alá zuhantak, amikor kiderült, hogy nincs fa, amit kivághatnának.

Dorinda41 2019.05.30. 10:51:43

Mióta a felújított Keletibe jön a vonatom, 20 perc alatt plusz 10 perc késést szed össze minden reggel. Nem akarok több felújítást!
süti beállítások módosítása