Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Olyan banda vagyunk, akik az egészséges életmóddal foglalkoznak

Olyan banda vagyunk, akik az egészséges életmóddal foglalkoznak

2019. április 20. - Járókelők

A Free Sport Parks nevű oldal alapítójával és a Bartendaz csapat vezetőjével beszélgettünk kültéri kondipályákról, szabadtéri sportolási lehetőségekről, közösségi fitneszről és a hiphopról. A szabadtéri sport két rajongóját Le Marietta, a Járókelő.hu alapítója kérdezte, a tönkrement sporteszközök bejelentésére ugyanis ők is a Járókelőt használják!free-sport-parks-feher-paszkal-radanyi-norbert.jpeg

Fehér Paszkál Free Sport Parks alapító és Radányi Norbert Bartendaz vezető edző

Fehér Paszkál online marketinggel foglalkozik, gyerekkora óta biciklizik és fut, kamaszkora óta járja az edzőtermeket is. Egy napon úgy döntött, térképre rakja Budapest és az ország összes kültéri kondiparkját, a kültéri közösségi sportparkokat és sportpályákat, és elindít egy alkalmazást, aminek segítségével ezekről bárki tájékozódhat.

Radányi Norbert mohácsi srác. Azt mondja, gyerekkori példaképét követve szerette meg a sportot és ezzel együtt a hiphopot. Utóbbi miatt az utcai edzést választotta, mert abban a szubkultúrában szerinte egyedül ez számít igazán autentikusnak. A Bartendaz szabadtéri edzései és fellépései mellett a Free Sport Parksszal együttműködve online videokurzusban igyekszik népszerűsíteni a közösségi sportolást és a kültéri edzőpályák használatát.

a Free Sport Parks képekben

Le Marietta: Hogyan kezdtél bele a Free Sport Parks létrehozásába? Egyáltalán mi adta az ötletet?

Fehér Paszkál: Észrevettem, hogy hiába szeretem a közösségi sporttereket, Budapesten nagy a káosz.

Pingpong, kondipályák, focipályák vagy kosár, mindenből van bőven, csak éppen nem tudom, hogy melyiket hol találom, vagy hogy melyik parkban milyen eszközök fogadnak majd. Vajon a lakhelyemhez legközelebb eső fitneszparkban találok evezőgépet?

Vagy válasszam a szomszédos kerületet? Egyáltalán milyen paraméterei vannak a különböző városi futópályáknak? Milyen sportolási lehetőségeim vannak az utcán, a köztereken? Egyszerűen szólva olyan igényre válaszol ez az oldal, amit én magam is átéltem felhasználóként. A másik hobbim a térképészet, így a két dolog összekapcsolódott és 2018 tavaszán már készen volt az első térkép, őszre pedig elindult az oldal, amit már Radányi Norbival közösen csináltunk.

Radányi Norbert: Nem elég azt tudnod, hogy hol találsz lehetőséget a sportolásra a szabadban. A kültéri kondiparkok esetében azzal is jó ha tisztában vagy, hogy hogyan kell helyesen használni az eszközöket. Az Eddz Okosan videósorozat ebben segít! Magánórákat is tartok, de arra törekszünk, hogy a sport közösségi élmény legyen, ezért is csináljuk ezeket a tartalmakat az oldalra. Igyekszünk kialakítani olyan csapatokat, ahol az edzés minden egyes edzettségi szintnek megfelelő, vagyis legyél akármilyen kondiban, csatlakozhatsz hozzánk!

View this post on Instagram

A post shared by Budapest Sportfőváros 2019 (@sportfovaros2019) on


LM: Hogyan lehet megtalálni titeket? Mire készüljön az, aki elmegy veletek egy kültéri kondiparkba edzeni?

Radányi Norbert: A hazai Bartendaz közösség már évek óta létezik, de eleinte volt egy erős fenntartás vagy inkább értetlenség az emberekben a kültéri kondiparkos edzésekkel kapcsolatban. Mi ezen szeretnénk változtatni! Havonta 3 alkalommal várjuk az érdeklődőket a szabadba, például a XIII. a III. és a II. kerületben vagy a Margitszigeten. A pontos helyszínről a Facebook oldalunkon lehet tájékozódni. Ezeket az alkalmakat mindig eseményben is hirdetjük az oldalon. Először ingyenes, azután van lehetőség havi tagdíjat fizetni, de ez nem kötelező. Ha valaki nem képes adakozni, azt is várjuk szeretettel, becsületkassza van. Félrevezető lehet a sok kapucnis ember az edzőparkban, azt hihetné bárki, hogy egy banda vagyunk.

És egyébként valóban egy banda vagyunk. Olyan banda, akik az egészséges életmóddal foglalkozunk.

Az edzések egy rövid bemutatkozással és egy rövid előadással indulnak. A közös bemelegítés és az alapgyakorlatok bemutatása után általában köredzéssel, alapozással töltjük az idő nagy részét. A végén van tanácsadás, beszélgetés, bárki kérdezhet bármit. Igyekszünk mindenkinek segíteni. A körülbelül másfél órást edzést közös csapatkiáltással zárjuk! Nekünk nagyon fontos a közösségépítés. Előfordult olyan, hogy gyerekek csatlakoztak az edzéshez és végül a szülők is bevonódtak. Velük is elbeszélgettünk. Havonta 2-3 alkalommal van lehetőség személyesen tőlünk tanulni, hogy megvillantsunk valamit a lehetőségekből. A videók és a megszerzett tudás segítségével bárki összeállíthat magának egy edzéstervet vagy gyakorlatsort a hozzá legközelebb eső kültéri sportpark eszközeire.

Fontos, hogy a mozgás önismeretet és tudatosságot eredményez, de hosszútávon a konfliktuskezelésben és a hétköznapi problémák hatékony megoldásában is segít.

A videók mindig 3 egységből állnak, így mutatunk be egy alapgyakorlatot feliratokkal, angol és magyar nyelven egyaránt.

Radányi Norbert mutat be egy gyakorlatot

LM: Hogyan kezdtetek el éppen ezzel foglalkozni egy olyan országban, ahol a közösségi sport nem olyan népszerű?

RN: 10-11 éves korom óta kosárlabdázom, de egy plusz motivációt jelentett a hiphop zene is, ezért sosem hagytam abba a sportot. Ennek az életérzésnek része az utcai sport. Egy időben volt egy átalakulás a városokban és a régi eszközöket lebontották, az újakra éveket kellett várni. De mi addig is kerestük a lehetőségeket: otthagyott korlátok, ilyesmi. Aztán, amikor 5-10 éve elkezdték újra kiépíteni a kültéri kondiparkokat, akkor azt már nagyon megbecsültük. Voltam külföldön, de azt láttam, hogy még az USA-ban sincs annyi pálya, mint itthon, legfeljebb kevesen tudnak róla. Szerintem most van az az időszak, amikor az emberek egyre nyitottabbá válnak ezekre az eszközökre és mozgásformákra, ezért itt az ideje, hogy segítsük ezt a folyamatot. Nehéz változást elérni, pedig a társadalmi fejlődés szempontjából a közösségi sport támogatása nagyon fontos.

FP: Én kerékpározással kezdtem, de én is kosaraztam, aztán jött a görkori. Budapesten akkoriban a Görzenál volt erre az egyetlen kiépített lehetőség. Majd jött a futás és 2000 körül a konditerem láz. A kültéri parkok iránti megszállottságom csak ezután következett. Én a napi sportolás híve vagyok és azt gondolom, hogy legjobb kombinálni a különböző formákat, hiszen rengeteg a lehetőség. Sokan annyival tudják le a mozgást, hogy közlekednek, pedig ez nem elég. Jobb lenne azt látni, hogy az emberek köztereken lévő kondiparkoknál állnak sorba, mint a rendelőintézetek előtt. Szerintem mindenkinek az életében van egy hely, ahová beférkőzhet a megfelelő mozgásforma.

Nekem az edzés kitartást és fegyelmezettséget ad. Az mindig egy másfajta kondíció, ha nemcsak sétálni mész a parkba, hanem azért is, hogy edzeni tudj! Én is úgy kezdtem, hogy először egyetlen fekvőtámaszt is képtelen lettem volna megcsinálni. Az első cél az volt, hogy sikerüljön eljutni húszig.

LM: Hogy látjátok, milyen állapotban vannak most a szabadtéri edzőparkok Budapesten?

RN: Szerencsére minket is megkérdeznek olykor a kivitelezésről és mi ilyenkor mindig azt az álláspontot képviseljük, hogy inkább fémből készítsenek eszközöket, mint fából. Ez tartósabb is és kevésbé balesetveszélyes. Sajnos a fenntartással kapcsolatban azt tapasztaljuk, hogy egészen addig nem tesznek semmit, amíg nem komolyabb meghibásodást vagy balesetveszélyt kell elhárítani.

FP: A hibák javítására nagyon jó a Járókelő, a Free Sport Parks is ezt a felületet használja arra, hogy a fenntartókkal kommunikáljon. De a fenntartáson kívül lehetne fejleszteni is. A rossz és a jó hír is egyben, hogy egyre több kerékpártárolóra és mobil WC-re lenne szükség a kondiparkok környékén. Csepelen létezik integrált tornapark (ami kerekesszékkel használható), de ebből is jó lenne többet látni. Nem lehet egyébként eléggé hangsúlyozni, hogy sok múlik a felhasználókon is. Ezek a parkok értünk vannak, érdemes vigyázni rájuk vagy időben jelezni, ha valaki valami javítanivalót észlel.

Kültéri kondiparkok a Járókelőn

Az interjút 2019. március 8-án készítettük. Időközben elkészült a Free Sport Parks első önkormányzati adatlapja is, megnézhetitek milyen köztéri sportlehetőségek vannak a II. kerületben. Az oldalra várják a további információkat a köztéri sportlehetőségekről, új helyszínt itt tudtok feltölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr8414602090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása