Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Jelzőoszlopokon és telefonfülkékben landolnak a karácsonyfák

Jelzőoszlopokon és telefonfülkékben landolnak a karácsonyfák

2019. január 22. - jarokelo kata

Előfordul, hogy a tavaszi hónapokban szólnak a Járókelőnek egy-egy kallódó fenyő miatt. Pedig a gyűjtés januárban véget ér. Nagyjából félmillió fát szednek össze ilyenkor az utcákról Budapesten. Jó esetben az utcákról. Székesfehérváron például a fák közé akadt egy ablakon kidobott fenyő. De kigyűjtöttünk még néhány meghökkentő megoldást.

Pesterzsébeten egyszerűen úttorlasznak hívják a rosszul kirakott fenyőt a helyiek. Ha nem lenne elég, hogy sokszor kátyús és a tél miatt csúszós utakon kell közlekedniük a gyalogosoknak, jó néhány helyen a karácsonyi hangulat is az utcára költözik az év első heteiben. Amíg decemberben égősorok és reklámtáblák gondoskodnak a hangulatról, addig januárban a gazdátlan fenyők emlékeztetnek az ünnepekre.

A fákat az arra kijelölt helyekre lehet szabályosan lerakni, de a dömping így is sokakat arra csábít, hogy ezt-azt még kidobjanak a placcra. Jóllehet, lomtalanítás máskor van. A kidobott fenyők újabban jelzőtáblák oszlopain is megjelennek. Az idei trend Budapesten és Bécsben is hódít. Míg tavaly inkább egy kevésbé ötletes megoldás volt a divatos.

A leghülyébb mutatványt viszont egy székesfehérvári lakó mutatta be, aki feltehetően egyszerűen kidobta az ötödikről a megkopasztott karácsonyfát. Legalább is a képekből erre lehet következtetni.

A fotókat beküldő Katalin azt írja:

A helyzet eléggé veszélyes, a bölcsőde és óvoda mellett van a helyszín, és a gyerekek a szülőkkel is errefelé szoktak néha rövidíteni.

Még jó, hogy nem a járdára esett. Kérdés, hogy az újévi fáradtságtól elkényelmesedett lakó egyáltalán kinézett-e az ablakon mielőtt útjára bocsátotta a kiszolgált fenyőfát. És ha igen, mit gondolt? Hogy hazaküldi a vadonba a társaihoz? Vagy az sem tűnt fel, hogy fa nőtt az ablak alá az elmúlt 15-30(?) évben, ahol majd fennakad? A kígyó utcai rejtély újabb és újabb kérdéseket tartogat. Kíváncsian várjuk a szolgáltató válaszát, hátha kiderül belőle valami.

A témáról egyébként a híradóban is nyilatkoztunk. A gyűjtésről, pedig az FKF oldalán lehet olvasni további infókat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2614581850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arabok balrol 2019.01.23. 14:41:08

En is dobtam mar ki fenyot a sokadikrol, ennek rengeteg elonye van

1. nem fenyotuzod ossze a folyosot
2. nem fenyozod ossze a liftet
3. becsapodaskor kb. a tulevel fele ujraegyesul a termeszettel

Persze a legtisztabbb dolog, ha valaki le van kuldve elore, aki biztosit, hogy veletlen se legyen fejbe dobva senki, aztan mehet a kukak moge.

élhetetlen 2019.01.23. 17:42:25

@arabok balrol: Kidobás a sokadikról. Ha a kidobott fenyő befordul, simán betörheti egy alattad levő francia erkély ablakát, vagy csak egy ablakot, vagy beeshet egy erkélyre, és mehetsz megmagyarázni. Az én módszerem. Veszek egy tízes csomagolású vastag, nagy kukás zsákot. Általában belefér egybe a 170 cm-es karácsonyfa, ha nem, elfogy két zsák, de akkor is több évre elég. Kell egy metszőolló, ha nincs, két-három eft beruházás, és hosszú távon eláll. Lemetszegeted az ágakat a kukás zsákba, és a végén beleállítod a törzset. Ha nem megy, jön a kettes számú zsák. Előnye:
1, nem fenyőtűzöd össze a folyosót
2, nem fenyőzöd össze a liftet
3, Nem kell megvárnod, amíg az eső, vagy az utcaseprő letakarítja helyetted a járdát, és addig sem szid mindenki, aki a cipőtalpán hazavitte a tűleveleidet.

]{udarauszkasz 2019.01.23. 21:01:28

Mi allandoan kidobaltuk annak idejen, a hatodikrol, aztan a kilencedikrol. Valaki lement, biztositotta a helyszint, aztan hadd repuljon. Soha nem repult be senki erkelyere, pedig a Kisalfold eleg szeles videk...
süti beállítások módosítása