Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Az 5 „legnépszerűbb” közterületi probléma a budapesti Járókelőn 2018-ban

Az 5 „legnépszerűbb” közterületi probléma a budapesti Járókelőn 2018-ban

2018. december 27. - jarokelomarietta

Nézzük, melyik bejelentések voltak a legnépszerűbbek az idén Budapesten. Népszerűség alatt mi most azt értjük, hogy az év folyamán eddig ezeket a bejelentéseket nézegették a legtöbbet a Jarokelo.hu oldal látogatói. Van itt minden: városképrontó hotelhomlokzat, járdára parkolás, kutyapártos négyszínfestés és persze a főváros egyik segglyuka pályaudvara sem maradt le a listáról.

5. hely: Clark Ádám téri hotel sötétbarna homlokzata

93933-5a6af348016c8.jpg

Az Urbanista szerint a város egyik legértékesebb foghíjtelkéről van szó. Az ide épült hotel homlokzatának színe jelentősen eltér a környékbeli házakétól. Ezt a Járókelőn keresztül is próbálta a fővárossal megvitatni az egyik felhasználónk még 2018 elején. Mint kiderült, komolyabb változás már nem várható, Csány Éva, az I. kerület főépítésze szerint a közvélemény felháborodását a beruházó feledékenysége okozta:

A Clark Hotel homlokzata a korábban engedélyezett tervek módosításával készül, most látható homlokzatszíne (sötétbarna) megegyezik a végleges engedélyben foglaltakkal. Sajnos a homlokzatszín hatósági véglegesítését követően a beruházók ezt a változást nem publikálták a közvélemény számára, és "fenn felejtették" a korábbi világos színű látványképeket. A most látható szín a tervező (Anthony Gall) aktív közreműködésével készül, és úgy gondolom a kissé szokatlan színválasztás a teljes elkészülést követően elnyeri az emberek tetszését.

4. hely: Leparkolt járdák Újlipótvárosban

94821-5a73a3a93c2b0_1.jpg

Bár a XIII. kerület elkezdte a probléma által sújtott utcák parkolásának átalakítását, a nehezített járdahelyzet a mai napig nem szűnt meg. 2018 februárjában rengeteg fotót kaptunk arról, hogy a Balzac utcán és környékén rendszeresen elfoglalják a járdát a járművek. A közterület-felügyelet folyamatosan bünteti a tilosban parkolókat, de azt is hozzá kell tenni a vitához, hogy az egymást vádoló autóval közlekedők – akikből ne feledjük, hogy gyalogos lesz, amint kiszállnak az autójukból – számára hosszú távú megoldást a probléma valós megoldása jelentené a közösségi közlekedés és a kerékpározás támogatásával és népszerűsítésével. Az Újlipótváros-Szuperblokk emiatt mobilitási tervet is készített a környék élhetőbbé tételére.

3. hely: Négyszínfestés frissítése Erzsébetvárosban

105023-5ad073a85954e.jpg

Gábor jelezte idén tavasszal, hogy lekopott a VII. kerületi Kazinczy utcai töredezett járdáról a Magyar Kétfarkú Kutyapárt négyszínfestése. Az önkormányzat szerint a járda nem botlásveszélyes, a felfestést pedig ők nem tervezik megújítani. Több sem kellett a Kutyapártnak, elvégezték a „javítást” ők maguk.

2. hely: Visszasírják a rossz lámpát a Méta utcába

Anita írta nekünk, hogy egy baleset nyomán kikapcsolták a közlekedési lámpákat a Méta utca - Zádor utca - Dél-pesti buszgarázs kereszteződésben, így megszűntek a csúcsidei torlódások. A helyzet rövid idő múlva visszaállt, a Budapest Közút szerint a gyalogosok és a buszgarázs miatt van szükség a lámpákra, a Járókelő követői viszont bejelentkezésre működő lámpákat szerettek volna. 

1. hely: #Neverforget vizes világbajnokság vécéje

114347-5b096a0b7a8c2.JPG

A Karl Lutz sétányon létrehozott mellékhelyiség a jelenlegi ismereteink szerint csupán a vizes vb ideje alatt volt elérhető a nagyközönség számára, és azóta sem működik. 2018 májusában jelezte nekünk Katalin, hogy a turistabuszok várakozóhelyeinek közelében található vécé zárva van, a Fővárosi Csatornázási Művektől pedig megtudtuk, hogy a födém beázása miatt garanciális javításra vár. A Főpolgármesteri Hivatal még szeptemberben is a javítások visszaellenőrzésére és az üzemeltetési feladatok rendezésére várt.

+ 1 Méltatlan állapotok a Keleti pályaudvar csomagmegőrzőjénél

78854-59a98cf395331.jpg

Nem akarjuk kisebbíteni a dolgot, maga a Keleti önmagában érdemelne egy külön helyezést. (Itt nézhetitek meg a legutóbbi bejelentéseket a pályaudvarról és környékéről.) A 2018-ban legnépszerűbb Jarokelo.hu-s bejelentések közül viszont a legnézettebbek közé becsúszott két 2017-es, a keleti pályaudvari a csomagmegőrző állapotát firtató jelzés is. Az egyik esetben az utazó pénzét nyelte el a megőrző automata, az ügyet még 2018-ban is görgettük, a megőrző üzemeltetője nem válaszolt. A másik beküldött eset a csomagmegőrző terem állapotát írja le, nem mellékesen felvetve a kérdést, miért bánunk így a Keletivel.

Mivel érdemelte ki ez az építészeti kincs, hogy ilyen sebektől vérzik szinte mindenhol? Egyedül a Lotz terem volt jó állapotban, amíg el nem kezdett lepusztulni és talán majd a megnyíló kormányablak emel némileg a színvonalon. Ide futnak be Európa minden szegletéből a nemzetközi vonatok és ezt kell lássa a turista? Egy pályaudvar mindig egy ország vagy egy város kapuja, az első benyomás itt éri a vonattal érkezőt!

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr3014515190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.12.27. 12:44:06

"...úgy gondolom a kissé szokatlan színválasztás a teljes elkészülést követően elnyeri az emberek tetszését."

Nem nyerte el. Felháborítóan ronda.

Az meg méginkább felháborító, ahogy ezt sunyin keresztülvitték. Nehezen tudom elhinni, hogy ez szimpla feledékenység lett volna.

A nyilatkozat viszont mind a pofátlanság, mind a mellébeszélés skálán igen magas pontszámot ér el...

kutyás majmok népe (törölt) 2018.12.28. 16:40:39

Sznób népség. A városban kutyát szarató divatmajmok ezek szerint senkit nem érdekelnek, sem a kutyaszar az utcákon szétszorva. Nincs kutyaszar menetes zöldövezet, mindet ellopták az emberektől, mindenhol. Ne zavarjon senkit...

halaloszto 2018.12.28. 17:08:09

@promontor: ok, feledékenység az oka. de mi van, ha az ok nem érdekel, csak az, hogy mi a büntetése?

én is szoktam feledékeny lenni. pl elfelejtek bérletet venni, vagy befizetni a gázszámlát. az ok senkit nem szokott érdekelni, de a büntit mindig megkapom.

Vajk

nemecsekerno_007 2018.12.28. 17:14:46

Ilyen a vízfej, minden nyűgével. Többet kell költeni az ország más részeire, hogy tehermentesítsék a fővárost, de ezt már sokszor írtam.....

Debrecen fejlesztésével már elindult valami regionális koncepció. A Kárpárt medencében kell gondolkozni, mert az a gazdasági egység...

midnightcoder2 2018.12.28. 17:15:35

+1 kutyagumi az utcákon, kutyahúgy szaga az utcasarkokon.
+2 maguk alá csináló hajléktalanok
+3 kevés köztéri illemhely, azok is fizetősek, ergo egy rakás ember az utcán végzi a dolgát.
+4 szemét szemét hátán
+5 leomlott, koszlott vakolat az épületeken, általános igénytelenség
+6 folt hátán folt ócska utak
+7 lerohadt tömegközlekedési járművek, amiket alvó és illemhelynek használnak a hajléktalanok

Ezekhez képest a postban foglaltak elhanyagolhatók

Semper Fidelis 2018.12.28. 17:29:30

Kutyaszar, kutyaszar, kutyaszar, kutyaszar, ja és a kutyaszar.

murray 2018.12.28. 17:35:20

kutyaszar és friss hányások minden reggel a körúti villamosok megállóiban!
az eget nézem munkába menet nem merek magam elé nézni mert kijön a kávém.
és napokig nincs feltakarítva!

Mortein5 2018.12.28. 18:13:07

Engem a Clark Ádam tér melletti hotel abszolút nem izgat, szép modern épület van végre a putri cigánytelep helyett. Viszont a Keleti pályaudvar kb minden egyes szeglete katasztrofális allapotban van. Jelenleg (2018. karacsony) az allomas előtti rettentő igénytelen "karácsonyfa" a kedvencem, ami ott áll a fél méteres szemétdomb közepén. A Máv legjobb reklámja önmagáról. Sajnos az egész ország ilyen...

élhetetlen 2018.12.28. 18:14:38

@murray: „az eget nézem munkába menet”. Érdekes megoldás. Még régen a VI. kerületben dolgoztam pár évig, én viszont egyetlen épületet sem láttam, a díszítéseket sem, mert mindig a járdát néztem, hogy bele ne lépjek valamibe. (mosoly)

kutyás majmok népe (törölt) 2018.12.28. 18:52:33

@élhetetlen: Én nemrég dolgoztam egy ideig a VI. kerületben, de semmi sem változott. Pedig manapság legalább napi kétszer takarítják nagynyomású mosóautóval a kutyaszart az adófizetők pénzén. Nyilván ezért az okosabbja már fel sem szedi, inkább este szaratja a dögöt. Bár nappal is rá kellett szolnom az egyik alkesz nyuggerre, hogy amíg el nem dobja a csikket, nézze meg hova szarik a kutyája, mert éppen az autóm mellé állt le a vén fideszes komcsi. Az nem érdekelte, hogy én éppen a tízóraimat ettem a kocsiban. Ocsmány népek laknak abban a lepra kerületben.

@nemecsekerno_007: "A Kárpárt medencében kell gondolkozni, mert az a gazdasági egység..."

Elfelejtheted, Pumukli. Korlátozd magad Magyarisztán területére, mert attól hogy az Orbánod új tankokat vásárolt, még nem következik az, hogy újabb "honfoglalás" lesz, troll.
Ja, meg te ne gondolkodj, csicska: azt fentről mondják meg neked, hogy milyen témában trollkodj a tolvaj kúrmányodnak. Nem tudtad, fideszcsicska?

nemecsekerno_007 2018.12.28. 19:13:11

@kutyás majmok népe: "Elfelejtheted, Pumukli. Korlátozd magad Magyarisztán"

Hülye vagy, de ez nem újdonság... Most nem fogom elmagyarázni...

élhetetlen 2018.12.28. 19:19:57

@Mortein5: „szép modern épület”. Modern, de nem szép. Nem az épület nem szép, hanem a színe nem szép, nem illeszkedik. Ugyanennyibe került volna, ha szép is. Ez ugyanaz, mint az Országos Tervhivatal spenótháza volt. Hány évig néztük? Ezek ugyan apróságok, de apróságokból áll az életünk. Az Infoparkban dolgoztam sokáig. A Nemzeti udvarán álló gúla a budai oldalról úgy néz ki, mint egy kupac megszáradt kutyaszar. A társasház, ahol lakom. Sötétszürke márvány az előtér borítása, és a nyolcadikig ez a lábazat. Két éve festés, 1,5 milla. Ebbe nem fért bele, hogy felfessenek három színmintát. Én el tudtam volna képzelni egy halvány szürke méter magas csíkot, fölötte fehér. Vagy egy halványlila méterest, még halványabb fallal. Nem, megszavazták a libafos zöldet, de még a fekete lépcsőkorlátokat is lefestették olyanra. Kilépek a lakásból, és pofán csap. Ez az, amikor egy szép, vagy elegáns sem kerülne többe, de valamitől ronda lesz, mert úgy is jó.

DocBulywood 2018.12.28. 19:33:11

@midnightcoder2:

1. Mivel itassa fel a kutyája húgyát? Mondjuk nem ártana rászoktatni a blökit, pl a csatornába / a közelébe pössentsen.

2. Hajléktalan - holocaust indul. A börtöntől már csak egy ugrás. Egyébként mennyi nyilvános illemhely van? És mennyi is üzemel ezekből? Nem csak a hajléktalanoknak kell pössenteniük, mondjuk erre rájöhetnének, amikor kaja-tea osztás van. Ja, meg kakilniuk is kell.

3. Goto 2.

4. Egyetértünk. Sikerágazat nálunk a szemétszállítás számlázása is.

5. Érdekes, Bécsben nem sok ilyet látni. Vajon miért nem?

6. Hát igen, nem foltozgatni kéne, hanem felmarni, rendesen megcsinálni az alját, majd leaszfaltozni. Nálunk még erre sem képesek. Mondjuk a csatornafedelek 3D-s beépítésével világhírűek vagyunk, máris dagad a mellyem tőle! Ja, nem...

7. No comment.

Budapest a kutyaszar városa 2018.12.28. 20:50:43

Nomen est omen..... a sok megalomán betonkolosszus, kősivatag, érdektelen múzeumok, stadionok, sportcsarnok és alsómocsoládi premontei kolduló nővérek teaszobájának építése, felújítása (értsd milliárdok zsebre tevése ) helyett törődni kéne már a közterekkel, közintézményekkel. Pl. pályaudvarok. Európa szégyene ahogy a Nyugati és környéke kinéz, pedig a város látványossága lehetne, olyan egyedi és lenyűgöző még így is.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2018.12.28. 22:03:39

@DocBulywood: Lehet, egyszerűen nem kéne eltűrni ennyi kutyát egy ilyen városban. Hihetetlen, hogy mindenkinek "joga van hozzá", hogy kutyát tartson, de megfelelő ingatlana meg nincsen, de az már nem érdekel senkit. És megy az országos kutyaszaratás.
Ilyet máshol nem igazán látsz. Nem csak annyi, hogy mert az osztrák utcaseprő meg van fizetve és feltakarítja, hanem azért mert egyszerűen ott nem is tarthatsz kutyát a belvárosban és kész.

Alick 2018.12.28. 23:20:47

"Leparkolt járdák Újlipótvárosban"

Nem félnek attól, hogy a gyalogos beleakad az rendszámtáblákba és lerántja azokat...

midnightcoder2 2018.12.29. 06:56:05

@DocBulywood:

1. Mondjuk esetleg nem kötelező mindenkinek kutyát tartani. Amúgy egész jó megoldás lenne ha mondjuk minden kutyás befizetne úgy havi 5000 forintot a blökije után. Ebből lehetne fizetni egy rakás hajléktalant hogy szedje fel a kutyakakit. Ezeknek egyből megoldódna legalább a kajája, nem kellene többé kukázniuk, esetleg még lakni is tudnának valahol. A másik oldalon sok tahó kutyaszarató nem tartaná meg a blökit ha havi 5000-et kell kicsengetnie, hanem simán elaltatná. Ami azt jelenti, hogy radikálisan csökkenne a kutyagumi és kutyahúgy mennyisége is.

2. Kis hazánkban van úgy 9000 hajléktalan az ezzel foglalkozó szervezetek szerint. Ehhez képest akik az aluljárókban laknak lehetnek úgy pár százan. Képzeld el, hogy festene a város 9000 hajléktalannal az aluljárókban. Ha a többi 9000 be tud menni a szállóra, akkor menjen már be ez a pár száz is.

3. Nem csak a hajléktalan csinál az utcára.

4. Az, hogy a lumpenproli nem tudja a sörösdobozt vagy a kőmûves Actimelt elvinni a hat méterrel arrébb lévő kukáig nem szemétszállítási díj kérdése hanem tahóságé. A szemétszállítási díj egy másik téma, az aki ezen spórol, általában autóval viszi az erdőbe a szemetét. És általában nem Trabanttal.

5. Pl. mert nálunk a lakóközösség kb szarik arra, hogy hogy néz ki kívül a ház. Belül aztán találsz szuper módon felújított lakást márvány fürdőszobával, a feljáratnál az öntöttvas korlátot meg már 20 éve le se pókhálózta senki. Igénytelenség.

ekat 2018.12.29. 08:26:24

Én nagyon szívesen nézegetnék bármilyen barna épületet, ha nem egy autóraktár közepén laknék...Mióta kialakítottak nem messze parkolóövezetet, áttevődött ide egy halom autó, illetve állandóan napokig nem mozduló járművek jelennek meg bérautóktól teherautókig. Állnak a parkolóhely mellett, vele szemben, a füvesített részen, a 'park' füvén, a tilosban, épphogy csak a fákról nem lógnak. A legkomolyabban olyan, mintha egy autókereskedésben lennék. :( (Zugló, Bánki Donát park)

midnightcoder2 2018.12.29. 09:26:38

@ekat: Na ja. A világ boldogabb felén erre találták ki a parkolóházakat. Az Infopark is azért jó, mert a derék befektetők kb. az autók 20%-ának biztosítottak parkolóhelyet az épületek alatt (de azt legalább aranyért adják), így aki autóval megy oda 8 óra után, az megszívja.

midnightcoder2 2018.12.29. 09:31:20

@Budapest a kutyaszar városa: Ahol felújították, ott sem lett benne sok köszönet. Lásd Szél Kálmán tér, Ferenciek tere, Keleti pályaudvar és környéke. De még a környéken is megy a felújítás ezerrel, értsd felverik a kockaházak mellett az aszfaltot, aztán jól letérkövezik. Amivel nagyon sok mindent megoldanak, elvégre a térkövön sokkal jobban mutat az eldobott rágó, a kutyagumi, meg a galambszar.
süti beállítások módosítása