Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A fővárosi szelektív hulladékszállítás tündöklése és bukása

A fővárosi szelektív hulladékszállítás tündöklése és bukása

2018. október 25. - jarokelo kata

A 2014-ben magyar termék nagydíjas szolgáltatás a főváros egyik kirakat-projektje volt az előző kormányzati ciklus elején. „A lakótelepi-, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83.000 db 240 literes, a kertvárosi, családi házas területeken 320.000 db 120 literes hulladékgyűjtő tartályt helyeztünk ki” – írja az FKF honlapja.

141740-5b9614e63f550.jpg

Mudry György fotója a Járókelőn

Hozzátéve, hogy a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztéséhez uniós forrásokra is sikerrel pályázott a fővárosi önkormányzat. A honlap még az edukációra is nagy figyelmet fordít. Körültekintően, képekkel illusztrálva magyarázza el a felhasználóknak, hogy melyik tartály mire való.

A lakosság azonban keveset tapasztalt a sikerekből. A Járókelőre egyre több bejelentés érkezik az akadozó szemétszállításról. Legyen szó akár a belvárosról, akár a peremkerületekről. Az önkéntesek beszámolói szerint az utcán áll a szemét a X., a XI., a XIII., a XV. és a XX., kerületben is.

Egy-egy lokálpatrióta, pedig bejelentés helyett inkább már üzenőfalnak használja a megtelt tartályokat.

View this post on Instagram

Mintha lennének problémák a hulladékszállítással #pesticetli #budapest #szemét #tarlósistván

A post shared by Pesti Cetli (@pesticetli) on

Hiába, hogy a hosszú hétvége előestéjén még arról tájékoztatott az FKF, hogy az ünnepnapok idején is zavartalan lesz a szolgáltatás. Sajnos az üzemszerű működés éppen ezt, vagyis akadozó szolgáltatást jelent. Az egyik budai társasház kezelői már kész tényként kezelik: a szelektív hulladékszállítás megszűnt.

A Hírtv híradója szerint azért, mert a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tartozik az FKF-nek. De ha fizetne is, nincs ember, aki elvégezné a munkát. 

A Járókelőnek küldött válaszlevélben azt írják:

a munkaerőpiaci helyzet az FKF Nonprofit Zrt.-re is hatással van. Emiatt több más munkakör mellett a hulladékrakodói munkakörre is folyamatosan keressük a jelentkezőket.Ez a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre is kihatással van, aminek eredményeként előfordulhatnak időbeni csúszások.

Bár a lemaradásokat hétvégi munkavégzéssel igyekeznek pótolni, ritkán érezik olyan visszajelzés, hogy teljesült az ígéret.

Az eredmény szempontjából persze mindegy, miért hordja szét a szél a szemetet a városban – a lényeg, hogy nem viszik el. De a jelenség más városban sem ismeretlen. Érden például szintén hiányoznak a szelektív gyűjtés és elszállítás feltételei. Nem mellékes tény az sem, hogy az illegális szemétégetés országosan is gondot okoz, a Levegő Munkacsoport adatai szerint a fővárosban éppen úgy, mint a szegényebb térségekben. Legutóbbi felmérésük szerint legnagyobb részben háztartási hulladékot tüzelnek el az emberek, szinte napi rendszerességgel.

A Greenpeace munkatársa a keletkező hulladék mennyiségét csökkentené és hozzáteszi: aggasztó, hogy van olyan térség, ahol azért szűnt meg a zöldhulladék elszállítása az elmúlt hónapokban, mert a vegyes hulladék elszállítását már csak így tudják biztosítani. Tömöri Balázs attól tart, hogy ezek a cégek hiába kapnak esetleg nagyobb összegű állami segítséget, a hosszútávú működést így sem lehet majd kigazdálkodni.

Azt lenne fontos tudni, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nem végállomása a hulladéknak, hanem egy módja az újrahasznosítható hulladékok visszagyűjtésének. Messze nem a leghatékonyabb (pl. a betétdíjas rendszerek lényegesen jobbak). Újrahasznosítás után pedig kulcsfontosságú kérdés, hogy az újrahasznosított anyagokból / másodnyersanyagból / hulladékból készült termékeknek van-e piaca. Ebben az állam nagyon komolyan példát tudna mutatni saját közbeszerzéseivel is: előírhatná, hogy pl. az államigazgatásban csak újra-papír borítékot és fénymásolópapírt használnak. Előírhatná, hogy közterületeken újrahasznosított (pl. műanyaghulladékból) anyagokból készült padok lehessenek.

– mondja.

A környezetvédők egyébként azt mondják, a fenntarthatóság szempontjából a szelektív hulladékgyűjtés nem rossz, de nem is a legjobb a megoldás.  hulladekpiramis_sajat.jpg

Kép: Zöldmatek.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4114320147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2018.10.25. 19:49:55

az eu támogatás egyszeri összeg. vettek rajta több százezer kukát. senkinek nem jutott eszébe, hogy azok ürítéséhez autó és ember is kell? és hogy azok havonta pénzbe kerülnek, az eu meg nem ad havonta újra pénzt?

pont az a nulla pénzügyi tudatosság, mint a lakosságnál.

Nancsibacsi 2018.10.25. 20:46:41

Egy tejesdobozt hogyan lehet:
- megelőzni
- minimalizálni
- újrahasználni?

lenörd hofstadter 2018.10.25. 20:50:19

Ki kell nézni, hogy egy utcában melyik féreg fideszes, és a háza elé felhalmozni a szemetet. Ha jár a pofája, bevinni az udvarába, tanulja meg a sok szemét tolvaj köcsög, hol a helye amiért ránk szabadította a tolvaj csúti tetűt és minden területen, így a szemétfeldolgozásban is dilettáns bandáját.

Helheié 2018.10.25. 21:09:41

@Nancsibacsi:
a tejesdoboz megelőzése:
- nem veszel tejet (ez a tej esetében nem feltétlen jó döntés, de vannak termékek, ahol értelmes megoldás ez is :D)
- veszel tejet de nem dobozosat

Szerintem az utóbbira az újratölthető műanyag vagy üvegpalackok abszolút jó megoldást jelentenek, csak jelenleg nincs rá kényelmes megoldásunk. Ettő még hosszú távon lehetne olyan megoldásokra törekedni amivel eleve kevesebb csomagolóanyag, szemét keletkezik.

halaloszto 2018.10.25. 21:13:56

@Nancsibacsi: üvegbe kell venni a tejet a piacon. tizenéve csinálom, ugyanazokkal az üvegekkel. kupakot kell néha újat vennem, meg eddig kettő üveg tört össze.

pioneer2016 2018.10.25. 21:38:44

@lenörd hofstadter: "fideszes, és a háza elé felhalmozni a szemetet"

Igen, ez egy jó ötlet. Szerintem is megoldódna egykettőre a szemétszállítás. Orbán előbb üzemeltesse az országot, azután építsen stadiont. Ja és ne lopjon Ő, meg a sleppje.

2018.10.25. 21:41:19

Van elég stadion ahová be lehet depózni a szemetet. Közpénzből fent is fogják majd tartani. A szemétdomb tetejére a "király" alatta meg a többi fideszes.
Remélhetőleg az aki bezárja majd rájuk a kaput jó messze eldobja a kulcsot és beindítja a gyep fűtését.
Ellehet majd mondani a fejtől (fidesztől) bűzlik minden....

M_R 2018.10.25. 21:41:48

@halaloszto: Nem mindenhol van a közelben piac, főleg olyan ahol kimérve árulnak tejet, olyan meg még ritkább ahol a kimért tej nem valami bizonytalan eredetű román/szlovák forrásból származó "óccsó" tej...

Nem mellesleg a tejes dobozok a keletkező akár szelektíven gyűjthető hulladék talán ha 5%-át adják ( a nagyobb része a PET palack, üdítős és sörös dobozok, papír csomagolóanyag, műanyag csomagolóanyag..)

maxvaI baIcán bircaman · http://bircahang.org 2018.10.25. 23:21:41

A libsik jajonganak, mert a nemzetmentő kormány nem engedi Sorost bizniszelni a szeméttel.

BiG74 Bodri 2018.10.26. 00:38:46

A fityisz ide is berakta a seggnyaláson kívül semmihez sem értő dilettánsokat. Isten barmai meg tapsoltak nekik.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.10.26. 07:58:32

A jelenlegi szemétszállítási mizéria kiváló példája annak, hogy minél inkább központosított a rendszer, annál inkább akadozik a szolgáltatás. A megoldás a decentralizáció és a privatizálás, azaz mindenképpen több, egymással versengő szolgáltató létrehozása. Részletesen itt:

liberatorium.blog.hu/2014/09/19/draga_lesz_az_a_nonprofit

Exploiter 2018.10.26. 08:03:11

Ez tényleg szopó, az utcában egy hónapja várunk, hogy elvigye valaki.
Effektíve tényleg megszűnt a szolgáltatás.

Semper Fidelis 2018.10.26. 08:06:17

Nálunk is kint van a szelektív kuka egy hete. Mindenki bizakodik, hogy elviszik.

Én felfüggesztettem a szelektív gyűjtést otthon, nem tudok mást tenni, minden megy a "normál" kukába.

Nagykörúton túli magyar 2018.10.26. 08:56:55

Annyira csodálatos a kép, ahogy az utcán ott van a teli kuka, de nincs munkás, aki ürítse. Közvetlen mellette a padon ott fekszik a hajléktalan, akinek meg állítólag nincs munkája. És vannak emberek, akik azért ordibálnak, hogy a padról ugyan el ne zavarják már a szegény hajléktalant, mert hát neki joga van ott élni, hisz mit tehet róla, ha nem jut neki munka.
Aha, persze.

mojszipupi 2018.10.26. 09:18:16

Alternatív szemétlerakó helyek: Lendvai utca, Cinege utca, parlament, kerületi/települési polgármesteri hivatal, kerületi/települési polgármester háza, kerületi/települési fidesz pártiroda

ze11 2018.10.26. 09:21:18

@Szél Bernadett börtönben van már?: APró, de lényeges probléma, hogy munkavállaláshoz például állandó lakcímet is kérnek. A "Kuka melletti második pad" erre nem jó. Ez az egyik. A másik, ami kevésbé szembetűnő probléma, de sokkal súlyosabb az az, hogy bizonyos idő után már mentálisan is kikerül a munkanélküli személy abból a körből, aki munkát keres, dolgozni akar. Nem, a "majd adok neki és csináld, mert különben..." nem működik - egyszerűen azért, mert a közterületen élve (most már bújkálva, a maradék holmiját rejtegetve és félve attól, hogy amikor visszatér érte, államilag előírt módon vajon megfosztották-e attól a kevéstől, amije van) nem lát (és nincs is) jelentős motivációja, vagy inkább azt mondanám, hogy az összes motivációját elvesztette már a munka világába történő sima visszatérésre.

ze11 2018.10.26. 09:26:18

@stoic79: Belefulladunk a szemétbe és a hulladékba, de a rezsicsökkentett, központosított, idióta módon számolt átalányban fizetett, de még azt sem megkapó nonprofit cégekkel a piramis legalján lévő hulladékgazdálkodást fenntartja ez a barom bagázs.
Persze, majd a katasztrófavédelem megoldja... Ja. Csak milyen hatékonysággal és mennyi adóforintból? És meddig? Mert a végtelenségig nem lehet...

Nagykörúton túli magyar 2018.10.26. 09:42:50

@ze11: Apró, de lényeges probléma, hogy hazudsz. Ha valakinek nincs állandó lakcíme, akkor a hajléktalanszállót állandó lakcímként kell bejelenteni és ehhez a szállásadónak hozzá KELL járulnia. Kell. Érted?

A mondandód második részével teljes mértékben egyetértek! Valóban, közterületen élve bizonyos idő után elveszti a motivációját. Ezért tökéletes a törvény, hogy nem engedi meg nekik ezt. Köszönöm, hogy a megfogalmaztad!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.10.26. 10:52:52

Csúti elit szemét
Nem bántja a szemét.
;-)

Terézágyú 2018.10.26. 11:00:05

Akik NEM tüzelik el a háztartási hulladékot, azok NEM azért teszik, mert annyira érdekelné őket a levegő minősége, hanem azért, mert sokkal kényelmesebb gázzal/távfűtéssel fűteni, illetve arra várni, hogy majd valakik elviszik a szemetet...

Terézágyú 2018.10.26. 11:45:41

@Orbán Viktor börtönben van már?:

"Valóban, közterületen élve bizonyos idő után elveszti a motivációját. Ezért tökéletes a törvény, hogy nem engedi meg nekik ezt."

Igen, ennek a törvénynek éppen ez a hatása, hogy nem engedi elveszteni a motivációt... hurrá! Szerintem terjesszük ki ezt az egészet MINDEN munkanélkülire, nem csak a hajléktalanokra... Ha nincs munkája, akkor nincs motivációja - börtönbe velük!!!

Persze orbán éppen most a ceu kapcsán jelentette ki, hogy áááá, nem is fontos betartani a törvényt...

multifarkukutya 2018.10.26. 11:57:15

Korábban azt hittem, hogy (az egyéb valóban társadalmi célú, közérdekű tévés reklámspotok mellett) azért tűntek el a korábbi kormányzati tájékoztatás a hulladék szelektív gyűjtéséről és szétválogatásáról, mert az erőforrásokat, úgymint pénzt, reklámfelület, kreatív szakembereket, stb. mind-mind lefoglalja az a szemét, mocskos, gonosz Soros, no meg a méggonoszabb migeráncsok. De rájöttem, hogy ez tulajdonképpen okos, előrelátó megtakarítás volt a kormány részéről. Hisz hiába különböztetnénk meg pl. a papírhulladékot a papírnak látszó, ám műanyag tejesdoboztól, úgysem hasznosítják újra. Sőt, még elszállítani sem nagyon akarják. Akinek meg üzlet lenne, annak nem engedik ezt megtenni, vagy nem fizetik ki, ha megteszi. Akkor meg minek kidobni erre a felvilágosításra a tömérdek pénzt, miközben ebből még Brüsszelt is meg kéne állítani? Hogy ne mondjam: Ez aztán az igazi kormányzati kommunikációs rezsicsökkentés!

lenörd hofstadter 2018.10.26. 13:11:40

@Szél Bernadett börtönben van már?:

Nagy és nem lényegtelen probléma, hogy az orbánseggnyaló fajtád a meleg szobából, fotelből olyan kibaszott jól tud más helyett dönteni. Élj az utcán néhány hónapot, lakj a hajléktalanszállón néhány hónapot aztán ha van hozzá merszed térjünk vissza erre a kérdésre. Agyatlan fideszbarom vagy.

lenörd hofstadter 2018.10.26. 13:13:09

@Terézágyú:

Vagy egyszerűen a zárt gázkazánba kurva macerás betuszkolni a papírt meg egyéb éghető dolgokat. A kémény hiánya is eléggé megnehezíti a feladatot. Kapís?

kaskala 2018.10.26. 14:19:33

Ugye a szemétszállítás azért ki kell fizetni akkor is ha nem vitték el ?

Mad Marx 2018.10.26. 15:50:28

A 16. kerületben napok óta nem viszik el a szelektív hulladékot, több utcában is csak állnak kint a papíros és a műanyagos kukák.

abes 2018.10.26. 17:06:33

@Nancsibacsi: Visszaváltható tejesüveg.
Jéé ilyen már volt. :-)

atomic squirrel 2018.10.26. 17:36:55

@kaskala: Persze, hiszen nem annak fizetsz, aki dolgozik (dolgozna), hanem a kukaholding tetején üldögélő semmirekellőknek, akik viszont nem továbbítják a befizetésedet a munkát végzőnek (legalábbis nem a kellő mértékben). Hiába, a csak káoszt csináló semmirekellő fizetését is meg kell oldani, nem is szólva a tulajdonképpeni tulajdonos Garancsi-haverok jövedelméről.

ElIenzéki Tüntető 2018.10.26. 18:26:11

Mire megyek a szelektívvel? Max a fém söröz dobozok jók benne, azt be tudom váltani. Oda senki sem dob ki maradék kaját.

ElIenzéki Tüntető 2018.10.26. 18:26:51

@kaskala: Majd ez is adó lesz, szolgáltatás nem jár érte.

Nagykörúton túli magyar 2018.10.26. 20:47:04

@Terézágyú:
"Szerintem terjesszük ki ezt az egészet MINDEN munkanélkülire, nem csak a hajléktalanokra..."

A hajléktalanokra sincs kiterjesztve, te tökkelütött...
Sőt, elmondom, ha te kint élsz az utcán, téged is elvisznek. Pedig te nem is vagy hajléktalan. Ez nagy öngól volt. Kurvára nem érted a törvényt, de beszélsz ostobaságokat.

Nagykörúton túli magyar 2018.10.26. 20:51:53

@lenörd hofstadter:
"Élj az utcán néhány hónapot, lakj a hajléktalanszállón néhány hónapot"
Ahhoz először el kellene veszítenem a motivációmat a munkára. Aztán el kellene veszítenem azt a motivációmat is, hogy ha valahonnan csurog hozzám egy kis alamizsna, akkor azt ne a kocsmában kamatoztassam. Ejj, adsz nekem itt ilyen feladatokat vazze.

anyadmajma 2018.10.26. 21:57:40

@Szél Bernadett börtönben van már?: mi van te hazaáruló bolsevik birca, megint idejöttél szopni? Te kis buzi:)

ElIenzéki Tüntető 2018.10.26. 22:16:47

@Szél Bernadett börtönben van már?: Jól van birca, nyugodj le! Ha be vagy baszva akkor mindig ezt a nicket veszed elő h ne égesd a maxval-t?

Weißkopf 2018.10.27. 14:47:05

Ahol lakom, évekig az ÉrdKom volt a hulladékszállító. 4-5 éve kitúrta őt egy fehérvári (!) székhelyű, Depónia nevű kft. A szállítással (egyelőre) nincs baj, de a számlák fél év késéssel érkeznek. Ugyan miért?
süti beállítások módosítása