Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Budapest nem tud mit kezdeni a dizájnkukákkal

Budapest nem tud mit kezdeni a dizájnkukákkal

2018. július 21. - lukacs.mate

Az elmúlt két évtizedben számos kisebb-nagyobb volumenű közterület-felújítási projektet végeztek el a fővárosban – olykor valamelyik kerületi önkormányzat saját hatáskörében, máskor a Fővárosi Önkormányzat irányításával. Viszont mindegyiknek van egy közös jellemzője: a kivitelezés során használt térkövek  és utcabútorok (szemetesek, padok, világítótestek, kerékpártámaszok, pollerek stb.) egyedi, sőt sok esetben egyszeri dizájn alapján készültek el.

kuka_4.jpg

Valamilyen különös oknál fogva sem a tervezők, sem pedig a megrendelők és majdani fenntartók (tehát az önkormányzatok) nem szenteltek különösebb figyelmet a fenntarthatóságnak és az üzemeltethetőségnek. Ez nem meglepő módon azt eredményezi, hogy városszerte rengeteg utcabútor, főként a szemetesek javítása és cseréje komoly gondot okoz az üzemeltetésre kijelölt cégeknek a projektek átadása óta.

Egy-egy beruházás végeztével – alapesetben – a kerületi önkormányzatok saját, városgazdálkodással foglalkozó szervüket bízzák meg az üzemeltetéssel; a Főkert bevonásával megvalósított budapesti projektek esetében maga a Főkert Zrt. üríti ki a kukákat, a fővárosi kezelésű utak mentén és az aluljárókban pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) végzi el ezt a munkát – vagyis végezné, ha a főváros vagy az adott kerület jól körülhatárolt, egyértelmű megbízást adna, elegendő anyagi forrás állna rendelkezésre és kéznél lennének a javításhoz szükséges alkatrészek.

Mindezek híján marad a szemetesek rendszeres ürítése, ahogy az a cég válaszlevelében olvasható:

Tájékoztatjuk, hogy Budapesten nem csak az FKF Nonprofit Zrt., hanem a Főkert és a kerületi önkormányzatok is helyeznek ki utcai hulladékgyűjtőket.

A bejelentésben kifogásolt a tartályokat nem Társaságunk telepítette, kezelésüket nem mi végezzük, cseréjükben ezért nem vagyunk illetékesek. Útgondozóink munkájuk során naponta ürítik ezeket a tartályokat is, műanyag zsákos bélelésükről a kerületi önkormányzat takarítói gondoskodnak.

A járókelős bejelentések között visszatérő probléma, hogy a közterület felújítások során alulméretezett szemeteseket telepítenek, és azokból is keveset, ezért folyamatosan túlcsordulnak a hulladékgyűjtők. Ezt gyakoribb ürítéssel és további edények telepítésével lehetne orvosolni, ami azonban akadályokba ütközik: a kerületi városgazda vagy az FKF Zrt. szűkös munkaerő-kapacitásába és/vagy a szemetesek nehézkes pótlásába (aminek főként az egyedi kivitel az oka).

Ilyen esetekben az FKF Zrt.-nek nincs választása, csak az általa rendszeresített narancssárga, újabban zöld színű műanyag szemetest helyezheti ki az adott területre. Persze ez nem mindig működőképes, mert Budapest világörökségi vagy városképi védettségű területein arculati akadályokba ütközik a műanyag szemetesek kihelyezése, így marad az eredeti kapacitás.

Tájékoztatjuk, hogy a tér felújításakor a kivitelező helyezte ki az arculatba illeszkedő hulladékgyűjtőket, így azokat Társaságunk sem javítani, sem cserélni nem tudja.
Kérjük válaszunk szíves tudomásul vételét!

Az is előfordul, hogy árván marad egy kuka, mint például ez a rozsdaette példány Kálvin téren, a Múzeum körút és a Kecskeméti utca sarkán.

kuka_2_1.jpg

Az FKF Zrt. kapta meg először a bejelentést 2018. május 7-én, ahonnan az alábbi válasz érkezett nyolc nappal később:

Tájékoztatjuk, hogy Társaságunkon kívül - az érintett területtől és tisztántartási kötelezettségtől függően - más szervezet, illetve gazdasági szereplő is helyez ki közterületre utcai hulladékgyűjtőket.
Ilyen szervezet lehet pl. a kerületi önkormányzatok településrész-üzemeltetői, vagyongazdálkodói, vagy gondnoksági feladatokat ellátó egysége, illetve a Főkert Zrt. és más kertészeti vállalkozás, de akár magánkezdeményezés eredményeként is előfordul nem általunk rendszeresített tárolóedény a közterületeken.

A bejelentésben látható fényképfelvétel alapján megállapítható, hogy az adott helyszínen nem Társaságunk által rendszeresített edény található, annak üzemeltetése, pótlása, illetve javítása nem az FKF Nonprofit Zrt. feladata.

A tartály ürítését munkatársaink rendszeresen végzik.

Természetesen nem adtuk fel, a következő címzett Belváros-Lipótváros Önkormányzata volt, ahonnan május 17-én jött meg a válasz:

A hulladékgyűjtő a Kálvin tér területéhez tartozik, mely a Főváros tulajdonában és üzemeltetésében van.

Ilyen típusú hulladékgyűjtő a Belváros-Lipótváros tulajdonában és üzemeltetésében nincs.

Mi engedelmesen, az V. kerület válaszával felvértezve Budapest Főváros Önkormányzatához fordultunk a bejelentésünkkel, amire ezúttal 12 nappal később érkezett (megint csak hárító) válasz.

A bejelentésben szereplő hulladékgyűjtő edényt nem a Fővárosi Önkormányzat helyeztette ki, üzemeltetését nem végzi, ezért a bejelentést további intézkedésre továbbítottuk az illetékes Budapest V. kerület Belváros-Lipótváros Önkormányzatának.

Tehát egy hónap alatt mindössze arra jutottunk, hogy érdemi válaszadás nélkül az összes szóba jöhető illetékes továbbpasszolta az ügyet valaki másnak.

Ami pedig a túlcsorduló, elhanyagolt dizájnszemeteseket illeti: mindaddig maradnak a méltatlan állapotok, amíg nem indul be konstruktív párbeszéd, hatékony együttműködés a Fővárosi Önkormányzat és az érintett, főként belső kerületi önkormányzatok között a szemétgyűjtők fenntartásáról, karbantartásáról és a rendszeres ürítéséről.

Addig is folyamatosan érkeznek az ilyen és ehhez hasonló válaszlevelek:

Tájékoztatjuk, hogy a bejelentésben megjelölt helyszínen a hulladékgyűjtőt nem az FKF Nonprofit Zrt. üzemelteti. Azt a tér felújítása során a kivitelező telepítette, így Társaságunknak sem alkatrészei, sem eszközei nincsenek a karbantartáshoz.
Kérjük válaszunk szíves tudomásul vételét!

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6514040766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2018.07.21. 19:38:58

Évekkel ezelőtt írtam a belvárosi áldatlan állapotokról a FKF-nek, miszerint szombat délben a Ferencziek terétől a Vörösmarthy térig, az összes szemétgyűjtő tele volt és körülötte halomban állt a szemét. Kaptam választ is, hogy a főváros tőlük nem rendelte meg a hétvégi ürítést, ezért ők csak hétfőtől péntekig ürítenek.
Az ilyen olyan designel nem is foglalkoztam, csak a szemét tényével.

ostvan1 2018.07.21. 20:23:51

És egy darab migráncs sincs, akire rá lehetne fogni a szemetelést!

Burgermeister 2018.07.21. 21:02:35

7fotol pentekig minden reggel a Boraros ter - Kalvin ter utvonalon jarok el a Balna mellett a Duna parton. A bulituristak es a szorakozo magyarok szemeteit az uj kukak nem birjak elnyelni, lstom minden nap a soros es boros uveg halmokat plussz a pizzas dobozokat. Borzalom mennyiségu szemét termelodik, de delutan amikor szinten arra jarok eltunik.

ember100 2018.07.21. 22:39:59

Helló !

Ez bizony a Soros , Gyurcsány , elmúlt 8 év...... miatt van !
De tényleg nem értem ha látom hogy egyedül nem győzök valamit hívok , veszek segítséget .
Tarlóspityu hol vagy ilyenkor ?????

öreg baka nem rakéta 2018.07.22. 00:45:23

Mi lenne, ha az ürítést, javítást, egy kézbe tennék akár hatalmi szóval, kötelezve az egyedi darabok gyártóját, telepítőjét a raktárkészlet folyamatos feltöltésére a javítóanyagok pótlására.megszűnne az egymásra mutogtás, az állampolgárok hülyének nézése. Szerintem a főváros kezébe kellene tenni a dolgot, később az új telepítésű utcabútorok egységesítésével.Egy gazdája legyen, mert a sok gazda közt elvész a gyerek. Tényleg röhej, hogy egymástól 20-25 méterre levő berendezések nem egyformák, és külön cég kezeli őket. Ja, fontosabb a liget és sok más szétbarmolása, a várba költözés, a használhatatlan buszok beszerzése, a közterületek takarítása helyett.

fbal02 2018.07.22. 02:52:31

Szégyen és gyalázat. Az egész városban ez megy a Városligettől a Budai Várig. Tele az összes szemetes csordultig. Ennyire nincsen ember vagy mi történt szemét ügyben? Prágában még vasárnap is mentek a kukások tip top ruhában és a frekventált helyeken végig kiürítették az összes szemetest. Miért ilyen impotensek a cégnél?

n3spr3ss0 2018.07.22. 15:23:32

Tarlóssal nyalatnám fel az egészet, csak pofázni tud, tenni semmit.

Privateer 2018.07.23. 09:11:20

A szemetet vonzza a többi szemét.
Régi jó kukák miért nem voltak jók? Egy város, egységes kukaforma. De azzal nem fogják az embereket megnevelni hogy csökkentjük a kuka térfogatát. Plusz ott van a fogyasztói társadalom öröme. Meki? Elvitelre kérem, böszme zacskó stb. Szomjas vagyok, pet palack. És csak én magam termelését számoltam bele még. Hiába gyúrom össze a cuccom, nem tudom már kidobni mert tele van. Vagy ha mákom van, akkor üres, de ahogy bedobom, a kis méret miatt a még összegyűrt palackom is költői túlzással fogalmazva kitölti a felét.

bendin 2018.07.24. 14:46:41

Jeleztem illetékesnek, hogy xy parkban bokáig ér a szemét, kevés a hulladékgyűjtő. Kiraktak 5-6 táblát "a szemetet kérik a kukába dobni" felirattal, de kukát egy darabot sem.

The Fireman 2018.07.26. 12:51:28

A Moszkva téren is ez van. A Dékán utcában már ki is rakták a zöld műanyag szemétgyűjtőt a szétesett design dobozok mellé.
Itt láttam róla képet:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147739562&t=9232571
süti beállítások módosítása