Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Kátyújavító drónok, önjavító városok – ez a jövő

Kátyújavító drónok, önjavító városok – ez a jövő

2015. november 12. - Járókelők

Az Erzsébet térihez hasonló seattle-i óriáskerékbe beleütközött egy drón. Zuhanáskor összetört egy műanyag asztalt, de senki nem sérült meg. A rendőrség keresi a béna pilótát.

A Leeds-i Egyetem szerint a jövőben pilóta nélküli repülők hada járhatja majd a várost. Ők most közel kétmilliárd forintból kutatják a drónok felhasználási lehetőségeit a városi infrastruktúrában. Az egyetem honlapján három fő kutatási területet említenek:

-  "Perch and Repair", azaz olyan drónok, amik meg tudnak kapaszkodni például villanyoszlopokon, hogy onnan javíthassák őket

- "Perceive and Patch", olyan drónok, amik folyamatosan figyelik az utakat és javítják a kátyúkat rajtuk

- "Fire and Forget", olyan robotok, amik a közműhálózatot figyelik és javítják.

Phil Purnell, az egyetem egyik professzora azt mondta, Leeds akar az első olyan város lenni, ahol nem okoznak fennakadásokat az útjavítások a lezárások és a nagy munkagépek miatt. 

A drónokat állapotfelmérésre ma is használják, az alábbi videón például Japán szakemberek figyelik a helyi út és híd állapotát. Az újítás a kutatás révén az lenne, ha ezek a gépek javítani tudnák a hibákat, és főleg, ha maguktól javítanák őket, nem kellene várni senkire. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr688070386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2015.11.12. 18:59:36

Figyelni még csak-csak, de hogy a javításhoz még jó darabig kell a szaki, az tuti. Mostanában is eléggé túllelkesedjük magunkat a technológia kapcsán, az eddigi haladást kivetítjük a jövőre, hasonlóan ahhoz, ahogy a XX. század közepe táján csodavilágot vizionáltak már 2000-re. Lásd még újabban az önvezető autók vízióját is, amik megint csak nem lesznek egyhamar szerintem.

Apropó, akit érdekel, annak itt egy írás a tudomány határairól:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid029

(A legfelső sor a kép tetején, "Elvarratlan szálak". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)
süti beállítások módosítása