Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Próbálj meg kerekesszékkel közlekedni Budapesten

Próbálj meg kerekesszékkel közlekedni Budapesten

2015. május 18. - Járókelők

A tegnapi 2. Rehab Critical Mass kapcsán közel egy hónapig gyűjtöttünk akadálymentesítéssel kapcsolatos problémákat a Járókelőn. Íme, az eredmény.

A Rehab Critical Mass csapatának segítségével három olyan szempontot emeltünk ki, amely alapján könnyen azonosíthatók a kerekesszékesek, idősek, kisgyerekesek közlekedését igazán megnehezítő helyek a városban.

  1. 30 foknál nagyobb dőlésszögű rámőa vagy emelkedő, ezen ugyanis segítség nélkül nem tud felgurulni egy kerekesszékes
  2. nem akadálymentesített kereszteződések a nagyobb utakon
  3. akadálymentesítés hiánya közintézményben, vagy közösségi helyen pl. templomban, közértben, postán

 

1. Rámpa, de kinek?

8c4c8b8429f9bf46a254cc796fa486f403364ed4.jpgA Városjáró blog találta ezt a rámpát, ami egyértelműen az első problémakörbe tartozik. A belvárosba tartó buszok megállójánál egy negyven méteres szakaszon három ilyen emelkedőt is sikerült létrehozni.

A blogger már előre figyelmeztet, hogy nem szeretné a szokásos, de a megálló végében van rendes felhajtó választ, ugyanis itt egyértelműen hibás kivitelezésről van szó.

Kerekesszékeseknek ugyanis ezek a lejtők életveszélyesek, a babakocsisoknak "csak" veszélyesek, kerekes szatyrosoknak, bőröndösöknek pedig "csak" macerásak.

Ennél fogva így és ebben a formájukban feleslegesek.

 2. Az Örs vezér terére mész babakocsival? Sok szerencsét kívánunk!

Ép emberként annyira magától értetődőnek veszünk mindent, hogy eszünkbe sem jut, mennyire felháborodnánk, ha velünk csinálnák azt, amit a kerekesszékesekkel és a babakocsisokkal az Örs vezér terén

Az Örs vezér téren a Nagy Lajos király útja irányából csak úgy lehet átjutni a Metro-hoz és vissza is kerekesszékkel, ha bemegy az ember a Sugár áruházba, ott felliftezik az emeletre (vagy a Sugár melletti hosszú felhajtón felgurul), ott az összekötő gyalogos hídon átmegy az Árkádba, ott leliftezik, kigurul a főbejáraton, ahonnan már van zebra. Gyalogosan ez néhány mp alatt megtehető az aluljárót használva.

Amennyiben az áruházak zárva tartanak, ez a kerülőutas megoldás is használhatatlan.

A bejelentésben egy kommentelő javasolja a kerékpárút használatát, csak éppen az OpenStreetMap közösség tavaly nyári akadálymentes térképezésén tanultuk meg, hogy ez nem szabályos, amellett, hogy biztonságosnak sem nevezhető.

Kiss Csaba, a Rehab Critical Mass alapítója a Kodály körönd akadálymentesítését kérte a BKK-tól egy bejelentésben. Azt válaszolták, hogy május 10-ig intézkednek. Ha jársz arra, küldj nekünk fotót vagy hozzászólást arról, hogy megcsinálták-e! 

3. Ha boltba akarok menni, az a baj

Bankautomata, posta és bolt is szerepel a jarokelo.hu/akadalymentes linken gyűjtött bejelentések közt. Az alábbi képen egy VI. kerületi Reál bolt látható, amit nagyon szépen körbelépcsőztek. A babakocsival és kerekesszékben érkezők nevében kérjük a bolt üzemeltetőit, hogy segítsenek a könnyebb bejutásban. 73c3e2ce638c23ccfad29bd4937e0d8bc218da95.jpg

Fotó: Bogdán Fruzsina

 

További akadálymentességi problémák Budapestről:

- Oszlop nehezíti meg a parkolást a mozgássérült helyre

- Hogyan lehet bejutni a 135. számú postára kerekesszékkel?

- Blaha Lujza tér kerekesszékkel

6 komment
Címkék:

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr327469290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lady.Bird 2015.05.18. 19:02:08

khmmm, a Sugár melletti hosszú felhajtó jó pár éve megszűnt, amikor átépítették, aki ezt írja, jó tíz éve nem járt arra :-)

Kerekesszék Kerekesszék 2015.06.11. 11:13:58

@Lady.Bird: Ott van az a feljáró még. Akkor Te nem ugyanarra gondolsz.

Kerekesszék Kerekesszék 2015.06.11. 11:19:56

Én azt nem értettem soha, hogy az ilyen 1-2 lépcsőt miért nem tudják áthidalni, valamilyen megoldással?! Vannak rámpák, még mobilrámpák is az akadálymentesítéshez, ha nem akarnak esetleg betonozni. Pl ilyenek: rehamagyarorszag.hu/akadalymentesites/ Mennyivel jobb lenne, ha a kerekesszékes is költené a pénzét a boltban, nem? Persze ehhez meg olyan munkahelyek is kellenének, ahol dolgozni tud, hogy pénzt keressen, amit elkölthet. Fura kör ez :/

Lady.Bird 2015.06.11. 20:02:41

@Kerekesszék Kerekesszék: legközelebb arra járok, megnézem (azért van egy ott lévő, de lebontott feljáróról komoly emlékem, mert amikor a gyerekem babakocsis volt, az volt a "menekülő-útvonalam" - alacsonypadlós busz az Örsig, Árkádba át zebrán, ott lift, az Árkádból a felüljárón át a Sugárba, no ott volt egy lejtős rész, ami levitt a Sugár lenti bejáratához az akkori Smatch bolthoz (akkor még nem volt a Sugárban lift), és onnan átmentünk az Ikeába, ott szintén lift: fájós derékkal nem kellett emelgetni a babakocsit...)

Lady.Bird 2015.06.11. 20:10:18

@Lady.Bird: ja, és akkor (9-10 éve) még az Ikeában príma gyerekjátszó-rész volt kialakítva, nem az étteremben, külön, a gyerekbútorok között - néhány hetente megvolt a program...

Serrin 2015.10.12. 12:20:34

1. kerekes szatyrosoknak, bőröndösöknek pedig "csak" macerásak.

Ők csak emeljék meg szépen a szatyrot, vagy bőröndöt, ha már több embernyi helyet foglalnak el a bkv-n és közben a lábamra tolják az utánfutójukat.

A kerekesszékeseknek és babakocsisoknak tényleg problémás.
süti beállítások módosítása