Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Szegények és szupergazdagok a londoni piros metrón

Szegények és szupergazdagok a londoni piros metrón

2015. március 23. - Járókelők

Most, hogy állítólag London a második legnagyobb magyar város, érdemes megnézni, milyen az a hely, amihez a hazalátogató, vagy hazaköltöző honfitársak hasonlítják Budapestet.

A norvég Aftenposten napilap a londoni piros metróvonalat, a Central line-t mutatta be hétvégi cikkében, felhívva a figyelmet arra, hogy a várost nyugat-keleti irányban átszelő vonal milyen szépen megmutatja, mekkorák a társadalmi különbségek a városon belül. 

london1.jpg

 A Central line nyugati vége. Rózsaszín vonal: várható élettartam, zöld: jövedelem,
kék: a 16 év alattiak aránya a helyi lakosságban. Forrás: Aftenposten

Tények a Central line-ról:

  • - A várható élettartam percenként 2 hónappal csökken az első négy megállón végighaladva.
  • - Northoltnál, a negyedik megállóban mind a gyereked tanulmányi eredményei és az egészségi állapotod jelentősen romlanak, a jövedelmed pedig csökken.
  • - A vonal hosszán akár 10 év eltérés is lehet a várható élettartamot tekintve az egyes megállókban: a keleti Leyton megállónál 76 év, a legjobb helyeken – például Queensway-nél, St. Paul's-nál és Banknél –  pedig 86 évig is elélnek az emberek.
  • - A gyerekek aránya is változó az egyes megállóknál, míg Northoltnál négyből egy városlakó biztosan 16 éven aluli, addig Tottenham Court Roadnál a gyerekek aránya csak 4%.

centralline_figure02.jpg

Forrás: Danny Dorling, The 32 Stops

  • - A White City nevű megállónál a legsúlyosabb a gyermekek szegénységének mértéke, majd két megállóval arrébb, Holland Parknál laknak az egész piros vonalon a legjobb tanulók.
  • - Az üzleti negyed megállóinál, Chancery Lane-nél, St. Paul's-nál és Banknél a havi jövedelmed 1,5 millió forint is lehet, míg Bethenal Greenben és Stratfordban kicsit több mint 350 ezer forintot érő fontból kell gazdálkodnod.

A szupergazdagok persze aligha járnak metróval, de az tuti, hogy van lakásuk Londonban. A Knight Frank ingatlancég szerint egy New York-i, Los Angeles-i, vagy berlini lakás mellett kötelező Londonban is vásárolni egyet, ha valaki tehetősebb. Több mint 4300 olyan lakója van Londonnak, akinek a vagyona több mint 8 milliárd forintra rúg.

london2.jpg A Central line keleti vége. Rózsaszín vonal: várható élettartam, zöld: jövedelem, 
kék: a 16 év alattiak aránya a helyi lakosságban. Forrás: Aftenposten

  • - Mile Endhez érve már nem olyan jó a helyzet, az "East end" London problémásnak titulált része. (Ez mondjuk a norvégoknak ez azért érdekes, mert Oslót is szokás gazdag nyugati részre és szegény, bevándorlók lakta keleti részre osztani.

Az Aftenpostennek Nida Broughton, a Social Market Foundation nevű agytröszt közgazdásza elmondta, hogy a gazdasági válság után a londoni gazdagok 64 százalékkal növelték megtakarításaikat, míg a lakosság legszegényebb rétegeinek felére csökkent a vagyona. A válság utáni helyzet összesítésében a vesztesek a 25 és 35 év közti londoni fiatalok, és a jövedelmet tekintve az alsó 20 százalékhoz tartozók. Ezeknek a csoportoknak a válság óta még az adósságaik is nőttek.

Danny Dorling geográfus, a "The 32 Stops" című könyv szerzője szerint a középosztály egyre kisebb Londonban: 1980 és 2010 között 64,7-ről 37,1 százalékra csökkent a városban azoknak az aránya, akik nem hagynak hátra az utódaiknak semmilyen vagyont, vagy szegénynek számítanak.

2 komment
Címkék: metró London

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr127290695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le Orme 2 2015.03.23. 23:28:12

"a középosztály egyre kisebb Londonban: 1980 és 2010 között 64,7-ről 37,1 százalékra csökkent a városban azoknak az aránya, akik nem hagynak hátra az utódaiknak semmilyen vagyont, vagy szegénynek számítanak."

Ez a mondat többszörösen is hibás.

"a várost nyugat-keleti irányban átszelő vonal milyen szépen megmutatja, mekkorák a társadalmi különbségek a városon belül."

Nem. Ezek a területi különbségeket mutatják, amik nem nagyok, hanem teljesen szokványosak, normálisak.

31/48 2015.03.24. 07:26:46

Ez a bréking nyúz? Hogy a szegények olcsó környéken vesznek/bérelnek lakást, a középosztály pedig kiköltözik a nagyvárosokból? Brit tudósok újabb nagy áttörése?
süti beállítások módosítása