Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

“Találkoznak a munkáinkkal a megrendelők és pont azért keresnek meg, mert tetszik nekik"

“Találkoznak a munkáinkkal a megrendelők és pont azért keresnek meg, mert tetszik nekik"

2020. október 21. - Zsuzska Molnár

Budapesten sok street art alkotással találkozhatunk. A Színes Város és a Neopaint csoport (A velük készült interjúnkat itt olvashatjátok.) falfestményeit is sokan ismerik. De mi a helyzet a vidéki alkotókkal? Májusban szegedi street artosok, Marton Ákos és Vinkó Leó, azaz a Muralpaint csapat óriás fecskéivel ismerkedhettünk meg egy környezetvédelmi street art projekten keresztül.

Ákos, mi volt ez a projekt pontosan? Ki kért fel benneteket a munkára és a street art hogyan kapcsolódik a környezetvédelemhez?

A Mondolo Egyesület egyik tagja, Ézsiás Tamás keresett meg engem, mivel hallott róla, hogy a street art tengerén lavírozok. Ekkor még nagyon képletesen beszéltünk az egész projektről, voltak ötletek, kapcsolatok és várakozó üres falak, de nem voltak komplett tervek amivel tudtunk volna előre menni.

A street art egy minden szempontból jó eszköz vagy csatorna az információ eljuttatására a befogadóhoz, talán a gerillamarketing elődje is, ezért egy nagyon jó párosítás lehet egy mögötte húzódó tartalommal. A Mondolo elsődleges profilja a környezetvédelem, a miénk a festészet és a kettő együtt úgy néz ki ütőképes, hiszen mi sem csak kiszépítünk egy épületet, míg a környezetvédelmi tartalom is sokkal erőteljesebb formában jelenik meg a közönség előtt. Az eddigi vélemények is azt támasztják alá, hogy sok emberhez elértünk és a fogadtatás is igen pozitívra sikerült.

fecskek.jpg

Molnárfecskék Szegeden egy hőközpont falán a Molnár és a Fecske utcák közelében

Alapvetően ketten alkotjátok a csoport magját, vagy többen is dolgoztok egy-egy ilyen megbízáson? Egyáltalán milyen megbízások érkeznek hozzátok?

Vinkó Leóval alkotjuk az állandó csapatot, már lassan 10 éve festünk ebben a formában. Van hogy szükségünk van segítségre, de ez mindig a munka méretétől függ. Volt hogy egészen kis méretben festettünk gyerekszoba dekorációt, de volt már, hogy 12 ezer nm-es komplett uszoda kifestésével kerestek meg. A megbízások jellege teljesen változatos, ami állandó, az a céljuk, hogy legyen a korábbinál szebb és látványosabb. A változatosságnak személy szerint örülök, hiszen ellenkező esetben nem tudnék ezzel már 10 éve foglalkozni.

 furdo.jpg

Napfényfürdő Aquapolis, Szeged

Mit kell rólatok, az alapítókról tudni, hogyan kezdtetek el foglalkozni a dekorációs festéssel? 

Mindketten képzőművészeti szakon tanultunk és végeztünk. Szabadidőnkben is gyakran festünk vászon vagy táblaképeket. A dekorációs festés egy piaci rés lehetett, mivel mi nem terveztünk, hogy majd ezzel akarunk foglalkozni. Én már egészen fiatalon festettem falakra, volt hogy nem a tulajdonos beleegyezésével, így sikerült tapasztalatot szereznem egészen nagy méretű festések elkészítésében, majd egy véletlen találkozás következtében lett egy közös munkánk Leóval. Kipróbáltuk milyen együtt festeni, ránk bíztak egy szórakozóhelyet és tetszett, a közönségnek is, majd jöttek a megkeresések.

eloutca.jpg

Marton Ákos és Vinkó Leó, Muralpaint

Ezek szerint korábban képzőművészetet tanultatok mindketten. Alapvetően funkcionális művészet, amivel foglalkoztok. Az alkotói szabadságnak mennyire van helye ilyenkor, a saját ötleteitek mennyire tudnak a felszínre kerülni ezekben a munkákban? 

A dekorációs festés egy megrendelés, ahol többnyire van egy elképzelés a megrendelő fejében, amihez nekünk kell képi világot, hangulatot, egy egységes stílust kitalálni. Szabadságunk van, hiszen legtöbbször találkoznak a munkáinkkal a megrendelők és pont azért keresnek meg, mert tetszik nekik. Adnak támpontokat, erre szükségünk is van, de nem állnak mögöttünk és korrigálnak. Persze volt már olyan munkánk, ahol nagy cégeknek festettünk hatalmas logókat és feliratokat, ott azért kötve volt a kezünk, de ebből nem sok van és nem is mondanám dekorációnak. 

img_3173.JPG

A régi szegedi kenyérgyár silóin Mona Lisa "hirdeti" a közeli festékdiszkontot

Jelenleg mi az, amin dolgoztok, és milyen terveitek, megbízásaitok vannak kilátásban?

Jelenleg a Kövér Béla Bábszínházban festünk, ránk bízták a komplett belső dizájn kialakítását, de most fejeztünk be egy nagy festékáruház teljes külső és belső dekorációját. A tervben egy egészen nagy belvárosi tűzfal festése vár itt Szegeden és egy Szetáv épületet is tervezünk még idén lefesteni a Mondolo projektjét folytatva, de időjárásfüggő, sajnos lehet, hogy nem fér már bele ebben az évben. 

Szegeden kívül hol találkozhatunk még az alkotásaitokkal?

Az ország majdnem minden területén Lillafüreden, Budapesten, Kiskunhalason, Biatorbágyon, Balatonfüreden, de főképp itt Szegeden és környékén.

kiskunhalas_10.jpg

A kiskunhalasi Pille kávézó kerthelyisége

Van-e olyan munka, amit különösen szeretsz vagy ami emlékezetes volt számodra?

A szegedi Nyugi Kert egy igen kedves hely és lehetőség volt számunkra, hiszen az első nagyméretű megbízásunk volt, nagy lépés volt nekünk a szakmai fejlődésünkben. A mostani bábszínházas munka is nagyon pozitív, hiszen egy nagyon jó környezetben festünk és a dizájn is nagyon közel áll hozzám, de ez még folyamatban van.

nyugi_kert_parapark.jpg

 Nyugi Kert, ParaPark, Szeged

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr8316247642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása