Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Ismerd meg a Járókelőt: interjú Horváth Eszterrel

Ismerd meg a Járókelőt: interjú Horváth Eszterrel

2018. március 18. - Járókelők

A Járókelő oldal 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön. Új sorozatunkban a Járókelő-csapat tagjait mutatjuk be. Ismerjétek meg Horváth Esztert, aki a Járókelő ügykezelő önkénteseként abban segíti a felhasználóinkat, hogy a közterületi problémákról szóló bejelentéseik a megfelelő illetékeshez jussanak el.

13743599_159976917758713_1280288791_n.jpg

Horváth Eszter a MOL Bubit népszerűsítő kampányban. Fotó: MOL Bubi Instagram.

Mesélj egy kicsit magadról, mivel foglalkozol, mik a hobbijaid?

Egy szolgáltató cégnél dolgozom Budapesten. Hobbijaim például a futás és a természetjárás, de az is, hogy engem érdeklő témákban önkénteskedem. Dolgoztam már így színházban, a Magyar Élelmiszerbanknak és még sok helyen. A Járókelőnél közel 3 éve vagyok ügykezelő, máshol azért jellemzően ennél kevesebbet tevékenykedtem eddig.

Mi volt az első bejelentésed?

Elfordult közlekedési tábla, ami így veszélyes helyzetet teremtett, ez még 2014 vége felé volt. Igazából már alig vártam, hogy valamit bejelentsek. Akkoriban fedeztem fel ugyanis a Járókelőt, és nagyon tetszett az ötlet, ki akartam próbálni.

Hogyan csatlakoztál a Járókelő-csapathoz és miért?

Marietta (a Járókelő alapítója) keresett meg, és elképesztően büszke voltam erre, megtiszteltetésnek éreztem a felkérést. Egyértelmű volt, hogy csatlakozom, hogy még többet tehessek azért, hogy élhetőbb legyen a környezetünk, a városunk.

Mire szoktál figyelni, amikor járod a várost? 

Sokszor leginkább arra, hogy kikerüljem a pocsolyákat. :D Egyébként tényleg nagyon sok a tócsa esős időben/után a járdákon, utakon. Néha el is gondolkozom rajta, hogy miért nem úgy csinálják meg őket, hogy a közepén domborodik, és két oldalra lejt egy picit…

Kifejezetten úgy figyelni nem szoktam, hogy bejelentés legyen belőle (ami olyan, az úgyis feltűnik, mert nyitott szemmel járok, és általában érdeklődve figyelek mindent), de alapvetően a biztonság-praktikum-esztétikum hármassal tudnám jellemezni, ugyanezzel a prioritási sorrenddel.

Mesélj egy kicsit arról hogyan és milyen problémákat szoktál bejelenteni.

Elsősorban olyan problémákat jelentek, amivel valamilyen potenciális veszélyt lehet elhárítani (volt már beszakadt járda/akna fedlap, nyitott elektromos szekrény), de ha csak szimplán fejlődési lehetőséget látok valamiben, azt is szoktam jelezni. Azt gondolom, hogy az ilyenekkel az illetékesek munkáját segítjük, és remélem ezt ők is így értelmezik.

Az mondjuk fontos, hogy a bejelentők is úgy fogalmazzák meg ezeket, hogy az ne bántó, kritikus legyen (pedig sajnos van, amikor az is indokolt…). Volt olyan bejelentésem is, amit később már kicsit bántam, mert szőrszálhasogatásnak éreztem a dolgot, azóta jobban meggondolom, hogy mi is a célom a bejelentéssel, és tényleg annyira fontos-e az.

Volt olyan eset, aminél kifejezetten csalódott voltál? Akár saját, akár másé.

Igen, sajnos volt már ilyen, például az, hogy a Bábszínház épületének felújítását egyáltalán nem tervezik, pedig az Andrássy út olyan szép, és a színház melletti házak is. De egyébként olyan is volt, amin jó értelemben lepődtem meg. 

Kedves Bejelentő!

Köszönettel vettük megkeresését, amelyben a Bábszínház épületének felújítása iránt érdeklődik, ezzel összefüggésben az alábbiakról tájékoztatom.

Jelenleg nincs a közeljövőben tervezett felújítás beütemezve a Bábszínház épületére.

Üdvözlettel:

MNV Zrt.

Te mit látsz Budapest (vagy a szülővárosod) legnagyobb gondjának? Van ötleted, hogyan lehetne megoldani?

Mostanában feltűnően sok a szemét a Budapesten; helyenként óriási kupacokban áll, elhagyatott, vagy akár forgalmas helyeken is. Ez engem rettentően zavar, és nem értem, hogy miért ilyen igénytelenek az emberek. A szülővárosomban egyébként ez pont nem jellemző, részben azért, mert ott sok a közmunkás, akik a szemetet szedik, de nem gondolom, hogy ez a megoldás. A szemléletformálás segítene hosszabb távon, remélem, egyszer ez is megvalósul.

42726-58160a181c07b.jpg

Szemetesnek használt virágládák a Nyugati téren

Van kedvenc önkormányzatod, vagy céged, ami a fővárosban dolgozik?

Nem tudnék kiemelni egyet sem, de azt mindig nagyra értékelem, ha fényképes visszajelzést küldenek arról, hogy valamit megoldottak, illetve, ha gyorsan intézkednek.

Mit javasolsz az illetékeseknek a Járókelő tapasztalatai alapján, mi az, amit jól csinálnak, mi az, amin javítsanak?

Szerintem az elfogadható, ha valamit nem lehet megoldani bizonyos okok miatt, de az okok és ennek kommunikációja nagyon sokat számít. Ugyanúgy, ahogy a bejelentőknek is illene normális hangnemben közölni/kérni a változtatást/javítást, az illetékesektől is kompetens visszajelzést várunk. A szolgáltatói hozzáállást, ügyfélközpontúságot jó lenne még erősíteni. Az is nagy segítség, hogy ha a megszólított szolgáltató nem illetékes az ügyben, akkor javaslatot tesz, hogy kit kereshetnénk helyettük.

Támogasd a Járókelőt adód 1%-ának felajánlásával, hogy továbbra is segíthessünk felhívni a figyelmet a közterületi problémákra. Adószámunk: 18627239-1-41 További támogatási lehetőségek itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2113751206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása