Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Mekkora megoldási hajlandóságot mutat egy hivatalos válaszlevél?

Mekkora megoldási hajlandóságot mutat egy hivatalos válaszlevél?

2018. március 07. - jarokelomarietta

A mai naptól a Járókelőn azzal kísérletezünk, hogy ezt megmutassuk. Az oldalon megjelenő hivatalos válaszokat egy algoritmus értékeli és automatikusan kapnak egy „megoldópontszámot”.

screen_shot_2018-03-07_at_11_47_51.jpg

A Járókelőre egyre több bejelentés érkezik, és szerencsére a bejelentésekkel foglalkozó szervezetek is egyre aktívabbak, ezért szeretnénk nekik visszajelzést adni a munkájukról. Az oldalon régóta lehet értékelni (lájkolni) a válaszokat hasznosságuk szerint, de egy-egy ügyre viszonylag kevés szavazat érkezik.

2017-ben együtt dolgoztunk a Precognox intelligens kereséssel és szövegbányászattal foglalkozó céggel, hogy fejlesztésükkel lehetővé tegyük a hivatalos válaszok azonnali értékelését, ezzel is segítve az üggyel foglalkozókat.

A Járókelőre beérkezett válaszok egy halmazát a Precognox annotátorai és a Járókelő önkéntesei értékelték. Ezt a tanító adathalmazt használta a cég az osztályozó algoritmus betanítására, ami a gépi tanulás során többek között arra figyel, hogy használt-e a válaszadó udvariassági formulákat, milyen gyorsan érkezett a válasz, mennyire hosszú az írás, mennyire bonyolult nyelvezetű, illetve külön fájlban küldte-e a válaszlevelet az illetékes.

Jóföldi Endre, a Precognox ügyvezetője a következőt mondta a megoldópont algoritmus bevezetéséről:

Örülök, hogy mi is hozzá járulhatunk a Járókelő által segített nagyon pozitív célhoz a gépi tanulás eszközeivel. Elméletileg ezek az eszközök nagyon könnyen használhatóak, de a gyakorlatban azért sokszor problémásabb a helyzet. Az automatikus osztályozás előtt álló legnagyobb akadály általában az, hogy nincs megfelelő tanító adathalmaz, illetve, hogy az egyes osztályokba tartozó, már felcímkézett elemek száma nem kiegyenlített. Mi ilyen helyzetekben is tudunk segíteni.

Az algoritmus 1-től 4-ig pontozza a válaszleveleket. 1-est az a levél kap, amely a leginkább jellemző az, hogy bonyolult nyelvezetet használ és nem tartja a törvényben előírt 30 napos válaszadási határidőt. 4-est az a levél kap, amely hamar érkezik a bejelentésre és röviden, barátságos kifejezések használatával értesíti a bejelentőt az ügy állásáról.

Mutatunk két példát:

Ez a XI. kerületi válaszlevél sajnos 1 pontot kapott, mert az önkormányzat egy szkennelt pdf-fájlt küldött vissza a bejelentőnek.

screen_shot_2018-03-07_at_11_38_37.jpg

Ez a III. kerületi válasz egy napon belül érkezett egy csúszós lépcsőről szóló bejelentésre, és röviden tájékoztatta a bejelentőt arról, milyen lépéseket tesz a megoldás érdekében az önkormányzat.

screen_shot_2018-03-07_at_11_38_55.jpg

Csapatunk a megoldópontszámmal irányt szeretne megmutatni a hazai hivatalos szerveknek. Szerintünk nem szerencsés törvényekre hivatkozva, postai úton, pecsételt, szkennelt, sokszorosan jóváhagyott és emiatt a törvényben előírt határidő utolsó napján közreadott levelekkel válaszolni az állampolgároknak, hiszen ők leginkább a probléma gyors befogadását, felmérését és persze megoldását várják. A felsorolt rossz gyakorlatok nem mindig egyszerre jelennek meg a válaszadási folyamatban, de minddel találkoztunk már a Járókelő fennállása során.

Természetesen országszerte és a fővárosban is vannak jó gyakorlatok, például gyorsan és fotóval válaszoló önkormányzatok. Sokszor a válaszlevelek minősége attól is függ, hogy melyik ügyintézőhöz kerül az illetékes osztályon a bejelentés. A megoldópontszámokkal arra szeretnénk rámutatni, hogy a gyors és barátságos válaszadás nem pénz kérdése, hanem hozzáállásé. Az önkormányzatok és a szolgáltatók könnyen elégedetté tehetik a városlakókat.

Ha kérdésed vagy visszajelzésed van a megoldópontszámmal kapcsolatban, írj nekünk a sajto@jarokelo.hu címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4113721940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása