Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Ferihegyi liftek: 2013 óta jönnek a panaszok folyamatosan

Ferihegyi liftek: 2013 óta jönnek a panaszok folyamatosan

2017. május 18. - Járókelők

Az országimázs ellen dolgoznak a liftek Ferihegy vasútállomáson: hol az egyik nem működik, hol a másik nem működik. A problémát már 2013 óta dokumentáljuk a Járókelőn.

17354-58043a5aaab2f.jpg

Lukács Máté bejelentése 2013 áprilisában:

Ferihegy vasútállomás megnyitása óta rendszeres probléma a lift üzemben-, és karban tartása. Ezért az év nagy részében nem is üzemel vagy az egyik, vagy a másik, esetleg mind a három lift

2013 májusában ezt a választ kaptuk a MÁV-tól:

Köszönjük a megkeresést, amellyel kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy Ferihegy vasúti megállóhelyen 3 liftet helyeztünk üzembe a megállóhely átadásakor. Sajnálatosan a létesítmény műtárgyait és ezzel együtt a lifteket is több esetben javítani kellett a nem rendeltetésszerű használat, illetve a szándékos rongálások miatt.

A peronokhoz vezető felüljárók állapotáról is többször érkezett bejelentés. Érdemes felidézni a MÁV 2014-es, eléggé kétségbeesett hangvételű levelét:

Köszönjük a Ferihegy megálló állapotával kapcsolatos bejelentést és tájékoztatjuk, hogy a terminál üzemelésének megszűnését követően, látványos rombolást vittek véghez a vandál hajlamú honfitársaink, amelynek megakadályozásához sajnálatosan nem rendelkezünk megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel és mivel a rendőrség sem tudja biztosítani az objektum folyamatos ellenőrzését, őrzését, ezért a probléma megoldása sokkal összetettebb intézkedéseket kíván, mint amit a vasúttársaság hatásköre, kapacitása lehetővé tesz.

Megszüntetni a megállóhelyet nem tartjuk jó megoldásnak, mivel igen sokan (nem feltétlenül a külföldi, repülőtérre/ről igyekvő Utasainkra gondolunk) veszik igénybe rendszeresen elővárosi, illetve helyi közlekedési céllal (munkába, iskolába járás) a vonatokat és az eddigi tapasztalatok alapján minden megszüntetett szolgálati hely, létesítmény, még gyorsabban az enyészet és a vandalizmus martalékává vált.

Bízunk abban, hogy a tervezett elővárosi vasúti rehabilitációs projekt 2014-2020 közötti szakaszában, Ferihegy megállóhely felújítása, átépítése is megtörténik.

Az Index 2014-ben fotógalériát is készített a rossz állapotú állomásról. A jegypénztárt azóta megszüntették.

2015-ben a MÁV tájékoztatása szerint új vállalkozó vette át a liftek üzemeltetését. A választ egy akkori bejelentésre kaptuk.

A Ferihegy megállóhely liftjei a nem megfelelő használat és szándékos rongálás miatt hibásodnak meg. (a megengedettnél többen használják egyszerre, a kézi kocsival közlekedőknél az önműködő ajtó rácsukódik az utasra, segéd-motorkerékpárral hajtanak a liftbe, vagy tönkreteszik a berendezéseket) Az illetékes MÁV Zrt. tájékoztatása szerint, a liftek üzemeltetésre 2014. november hónapban új pályázatok kerültek kiírásra. A liftek átvételi folyamata után az új üzemeltető vállalkozó árajánlatot nyújtott be (2015. január), ami elfogadásra került.

2016 októberében Mészáros Attila jelezte, hogy nem megfelelő az utastájékoztatás a vasútállomáson és 

„a liftek általában nem működnek”.

 

Erre a bejelentésre semmilyen válasz nem érkezett, egy hozzászóló azt írta, hogy a MÁV-nál telefonon annyit mondtak neki, hogy a kivitelezővel kötött szerződéssel van gond. Azzal kapcsolatban, hogy az egyik lépcső aljában esős időben felgyűlik a víz, idén január óta szintén nem kaptunk tájékoztatást, csak arról érkezett visszajelzés, hogy a MÁV fogadta az erről szóló bejelentést. 2016 januárjában Antal Ágota is jelezte, hogy nem működnek a liftek az állomáson. Eddig semmi válasz.17797982_1288518644562516_1794882257_o.jpg

A fenti képet Zsuzsától kaptuk áprilisban, ő ezt írta a liftekről:

2016. szeptember óta a Nagybánya utca felőli lift egyáltalán nem működik. A többi lift hol igen, hol nem (de ezeket nem figyelem igazából). Sajnos a legforgalmasabb oldal liftje rossz. Erre az oldalra érkeznek meg a Nyugatiból a vonatok a turistákkal és csomagjaikkal. Mivel nincs lent átjáró és a lift 8 hónapja rossz, ezért a hatalmas bőröndöket a lépcsőn húzzák vonják az emberek. De nincs megoldva a betegek, rokkantak, babakocsisok átjutása sem. Volt már rá példa,hogy az öcsém egy ikerbabakocsis hölgynek próbált meg segíteni, mert azt is a lépcsőn kellett volna egyedül felhúznia az anyukának. 

Zsuzsa szerint tegnap valószínűleg megint működött a Nagybánya utca felőli lift, legalábbis az ajtaja nyitva volt.

A liftek állapota miatt közérdekűadat-igényléssel fordultunk a MÁV-hoz. Adatigénylésünkben azt kértük, hogy a a MÁV tegye közzé:

- 2015-ben és 2016-ban külön-külön hány napot üzemeltek a liftek Ferihegy vasútállomáson
- a liftek üzemeltetésére kötött legfrissebb vállalkozói szerződést

Ha megkaptuk a választ, a blogunkon közzétesszük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7012511991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.05.18. 14:10:54

Van olyan utazóközönség számára használható lift bármelyik vasútállomáson, ami rendesen működik?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.05.19. 01:10:20

@Online Távmunkás: Igen, van. Cegleden. Meg sosem volt gondom vele.
Kulfoldon meg majdnem mindenhol ahol jartam , rendben volt.

Amuyg nem ertem, miert nem csinalnak ha mast nem rampat a lepcsokhoz, mar az is sokat segitene. Pl Szolnokon sincs egyik feljaronal sem rampa.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.05.19. 08:55:39

@tildy[UK]: Külföldön természetesen van, de magyar példát nem sokat láttam. Legendás a Nyugati pályaudvar liftje is, amit a Westend építésekor dísznek raktak oda, egy évtizedig tuti üzemen kívül volt. Hasonló a Köki mozgólépcsőivel a helyzet, azok is csak lezárva rohadnak, csak hogy ugyanazt a vonalat nézzük.

ComLo 2017.05.19. 10:09:16

Van amúgy annak a liftnek bármi gyakorlati értelme még? Amióta bezárt az 1-es terminál, jelentős mértékben értelmét vesztette az az állomás. Legalábbis laikusként én úgy gondolnám ...

M. Péter 2017.05.19. 11:09:22

@ComLo: Aki Cegléd felől jön vonattal a reptérre, pl. Kecskemétről, Szolnokról, Szegedről, Debrecenből, Nyíregyházáról, megspórol 1/2 órát azzal, hogy nem kell bemmenie a KÖKI-be, majd utána ugyanazon az útvonalon busszal visszajönnie.

ComLo 2017.05.19. 11:16:31

@M. Péter: Teljesen jogos, ez valamiért kiment a fejemből.

Egyébként mind nekik, mind a Pestről reptérre igyekvőknek, irgalmatlan könnyebbség lenne, ha azt a párszáz méteres szakaszt megépítenék, és a vonatok a kettes terminálhoz közelebb állnának meg. Dehát ez csak álom ...

ComLo 2017.05.19. 13:03:59

BTW ellenpontnak itt egy szakasztott ellentétes Fülöp szigeteki McDonalds reklám, a végtelenül infantilis fajtából ... a termékre külön felhívnám a figyelmet ...

www.youtube.com/watch?v=8ZHXGPyOREI

ComLo 2017.05.19. 13:04:51

@ComLo: Upsz ezt nem ebbe a blogba szántam sorry :-D

Perillustris 2017.05.23. 10:37:18

@ComLo: Nyugati pályaudvarról, vagy Zuglóból is jól jön, de sajnos a terület egyszerűen okádék, lepusztult minden, szégyenletes.
süti beállítások módosítása