Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Adj javaslatot Debrecen Város településképi rendeletéhez és Településképi Arculati Kézikönyvének elkészítéséhez!

Adj javaslatot Debrecen Város településképi rendeletéhez és Településképi Arculati Kézikönyvének elkészítéséhez!

2017. március 27. - Zotya

Mindössze 15-en vettek részt a debreceni Településképi Arculati Kézikönyv elkészítéséről szóló fórumon. Mi elkészítettük a véleményező űrlap elektronikus változatát, hogy bárki könnyen elküldhesse a véleményét az önkormányzatnak.

Ez év végéig minden településnek el kell készítenie saját Településképi Arculati Kézikönyvét. Ennek elkészítését a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény írja elő. A jogszabály és a Településképi Arculati Kézikönyv elkészítésének célja (a preambulumában megfogalmazottak szerint ) "a hazai városok és községek sajátos településképének védelme és alakítása társadalmi bevonás és konszenzus által"A célokban megfogalmazott örömteli dolog a társadalmi bevonás, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy kötelező a civil szervezetek bevonása és a társadalmi egyeztetés.

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) erősen bírálta, mivel a közterületi (és a közterületről látszó, magánterületen elhelyezett) reklámtáblák használatára vonatkozóan komoly szigorításokat tartalmaz. Az egyébként nem túl hosszú jogszabályban 51-szer fordul elő a reklám szó. Maga a jogszabály ennek ellenére viszonylag kevés korlátozást tartalmaz, ellenben a kormány és az önkormányzatok rendeleti úton széles körű szabályozási lehetőséget kapnak.

Ennek keretében Debrecenben 2017. március 23-án China Tibor a cívis város főépítésze lakossági fórumot tartott, ahol lehetett szóbeli javaslatot, észrevételt tenni, illetve véleményt nyilvánítani a témával kapcsolatban. A főépítész ismertette a Településképi Arculati Kézikönyv célját és a hátralévő feladatokat, amelyeket 2017 októberéig meg kell tenni, hiszen addigra kész kell lennie a kézikönyvnek. 

takbori_to.jpg

A kézikönyv elkészítéséhez készült egy útmutató is, ahol különböző méretű települések vezetői és lakosai számára már elkészült kézikönyvek példáit mutatják be. Ennek megfelelően lehet majd a javaslatokat is megtenni. A főépítész elmondta, hogy az általános észrevételek mellett konkrét épületekkel kapcsolatos védetté nyilvánításra is várnak javaslatokat. 

Ezt követően a résztvevők is felszólalhattak, akik leginkább a zöldterületek arányát, illetve azok hiányát tették szóvá, ugyanakkor több parkolót is szeretnének a belvárosban és volt, aki több épületet tenne védetté. Szóba került a panelházas övezetek helyzete is, ahol hamarosan az Új Főnix Terv Zöld Város programja keretében fejlesztik a lakótelepek közötti parkokat, tereket. 

Sajnos a fórumon nagyon kevesen voltak, kb. 15 fő, aminek az is lehet az oka, hogy interneten csak az önkormányzat weboldalán került meghirdetésre. Azonban a fórumot követően még nyolc nap áll rendelkezésre észrevételt benyújtani, amint az önkormányzat közlönyében megjelent űrlapon lehet megtenni. A papír alapú űrlapot egyébként a fórumon is be lehetett szerezni.

 Mivel Debrecen "Smart City", ezért úgy gondoltuk, hogy elkészítjük az űrlap elektronikus változatát, ahol bárki észrevételt tehet. Az észrevételeket pedig változatlan formában elküldjük az önkormányzat részére. Az űrlap a linkre kattintva, illetve a cikkünk alatt is elérhető.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7212370711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása