Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

'89-ben tűnt el a szobor, a talapzatot most szállították el

'89-ben tűnt el a szobor, a talapzatot most szállították el

2017. március 01. - Járókelők

A rendszerváltás apró lenyomata volt a városon egy szobortalapzat a budapesti X. kerületben. Egy járókelős bejelentésből derült ki, a szobrot még 1989-ben vitték el.

11955-580429d89397c.jpg

Képzelőerő fejlesztés közterületi hiányzó szoborral. Fotó: S-N Szabolcs

A Járókelő oldalon közterületi problémákat, letört szemeteseket, kátyúkat és egyebeket jeleznek a városlakók az önkormányzatoknak. A szobor nélküli talapzatról még tavaly áprilisban kaptunk bejelentést Képzelőerő fejlesztés közterületi hiányzó szoborral címmel. A bejelentéssel megkerestük a helyi önkormányzatot. Kőbánya önkormányzata úgy látszik, az elmúlt évtizedekben azért nem távolította el a talapzatot, mert nem az övék. Levelükből idézünk:

A megkeresésükben jelzett Meszes Tóth Gyula által 1987-ben készített bürsz sorsa a Budapest Galéria - ahol Budapest köztéri alkotásait nyilvántartják - tájékoztatása szerint a rendszerváltozás óta ismeretlen. A szobor állíttatója a Fővárosi Tanács volt, így a posztamens a Fővárosi Önkormányzat tulajdona. 

Zalka Máté szobra bronzból készült, az alkotás rajta is van Meszes Tóth Gyula köztéri szobrainak listáján. 2016 júniusában a Fővárosi Önkormányzat is reagált a bejelentésre:

A mellszobor történetét illetően megerősítem azokat az információkat, amelyeket ez év áprilisában a Fővárosi Önkormányzat szakintézménye, a BTM Budapest Galéria adott Önöknek. 

1987-ben a Fővárosi Tanács állította fel az alkotást a X. kerületi, (akkor) Zalka Máté tér elnevezésű közterületen.1989-ben, a rendszerváltozás idején ismeretlen tettesek eltávolították a büsztöt a helyéről. Hollétéről az óta sincs tudomásunk. 

Az ott maradt posztamens a Fővárosi Önkormányzat tulajdona. Köszönjük a panaszos szíves észrevételét arra vonatkozóan, hogy ez az építészeti elem – funkció nélkül – zavaróan hat a kőbányai városképben. A közeljövőben intézkedünk ennek eltávolításáról.

Tegnap kaptuk a hírt, hogy a talapzatot végül elszállították. Ennek a történetnek azonban nem kell feltétlenül itt lezárulnia, hiszen a térre lehetne például új szobrot elhelyezni. Ha van egy jó ötleted, ami feldobná a környéket, töltsd fel a Budapest Dialog oldalára.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr3512303885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása