Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Tudásbázisok okos városok építéséhez

Tudásbázisok okos városok építéséhez

2017. február 17. - Eule

Két remek, városfejlesztést támogató kezdeményezést mutatunk be.

1. CitySDK

citysdk.jpg

A CitySDK egy helsinki székhelyű nonprofit kezdeményezés, a Forum Virium egyik projektje. Ez egy nagyon összetett és rugalmas API-gyűjtemény, amellyel a külöböző adottságokkal rendelkező városok igényeit kiszolgáló alkalmazásokat lehet létrehozni. Az API, azaz alkalmazásprogramozási felület segít abban, hogy a számítógépek egymással kommunikáljanak és az adatokat könnyen lehessen továbbítani különböző rendszerek között.

A fejlesztők szerint a CitySDK-t használó városok képesek nagy mennyiségű, differenciált adatot kezelni és a fejlesztésben a legelőnyösebb tulajdonságaikra építeni. Célja, hogy egyaránt segítse a lokális és a globális közösségek fejlődését azáltal, hogy lehetővé teszi a zökkenőmentes és gyors tudásátadást a kölönböző városok és országok között.

8 európai nagyvárosban (Amszterdam, Barcelona, Helsinki, Isztambul, Lamia, Lisszabon, Manchester és Róma) tesztelték, a tapasztalatok segítségével pedig továbbfejlesztették az API-kat. 23 partnerszervezettel (t.k. Eurocities, Smart Cities Network, Global Cities Dialogue, European Network of Living Labs), cégekkel (pl. Sanoma, Lynx) és egyetemekkel (pl. University of Tilburg, Instituto Superior Técnico) dolgoznak együtt.

Egy kis ízelítő az eszközkészletükből: Disovery Service (a városok közigazgatási, demográfiai adatai), Open311 (a Járókelőhöz hasonló problémabejelentésre), Linked Data (útvonaltervező, közlekedési infók), Tourism (turisztikai infók, események, látnivalók).

2. Citymart

citymart.jpg

A Citymart (korábbi és ismertebb nevén Living Labs Global) nevű szervezet egy olyan komplex városfejlesztési módszert dolgozott ki, amely új utat kínál a városvezetők, üzletemberek és civil szervezetek számára a városi életmódból fakadó problémák megoldására.

A módszert, ami lényegét tekintve egy komplex tudásmenedzsment, eddig összesen 50, különböző adottságokkal rendelkező nagyvárosban tesztelték (pl. London, San Francicso, Barcelona, Rio de Janeiro).

A Citymarttal partnerséget kötő városoknak vállalniuk kell, hogy:
- a környezeti és társadalmi felelősségvállalás jegyében újragondolják fogyasztási szokásaikat,
- olyan helyi vállalkozásoknak teremtenek lehetőséget, amelyek a helyi problémákra a legjobb megoldásokat kínálják,
- a régi módszerek helyett teret adnak az innovációnak, és átláthatóságra törekszenek.

Eredményeik magukért beszélnek:
Az új megközelítésnek és a kiszélesített piaci részvételnek hála 10-szer több problémát oldottak meg, mint a hagyományos városfejlesztési stratégiák.
Az ésszerű partnerséggel és decentralizációval a költségek 80%-át spórolták meg.
Az esetek 98%-ában kkv-k, startupok és társadalmi vállalkozások nyerték a tendereket.

Módszertanuk ingyen hozzáférhető, többéves tapasztalatra épülő tudásbázisuk pedig kisfilmeken keresztül ismerhető meg. Az alábbi pedig egy szórakoztató és informatív TEDx előadás az alapítótól, Sascha Haselmayertől: 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5212172780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása