Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Vécés problémák a fővárosban, avagy ha menni kell, akkor menni kell

Vécés problémák a fővárosban, avagy ha menni kell, akkor menni kell

2016. november 19. - Járókelők

Tegnap volt a vécé világnapja. Ezt a napot a Járókelőnél azzal ünnepeljük, hogy bemutatjuk, a fővárosban hányszor próbáltatok kapcsolatba lépni az illetékesekkel azért, hogy több és tisztább lehetőség legyen arra, hogy az emberek elvégezzék a dolgukat. 

5471-580416309eacf.jpg

Vécét hirdetnek a Déli pályaudvaron. Fotó: Lukács Máté

Nincsenek nyitva, mert rongálják őket

A Múzeum körúton a Nemzeti Múzeumnál van egy nyilvános illemhely, amelyet nem hogy nem tartanak nyitva, de el is kordonoztak. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) válaszából megtudhatjuk, hogy a cég Budapesten 51 nyilvános illemhelyet üzemeltet, ezek közül 18-nál van automata (ebből minimum egy rendszeresen meghibásodik), a többinél van kezelőszemélyzet. A cég a Múzeum körúti vécé esetében az alacsony látogatottságra és a rongálásra hivatkozik. A vécét rendezvényekre viszont megnyitják.

A Gellért térnél is rongálás történt a nyilvános vécében, itt az FCSM már arról ír, hogy a rongálás során konkrétan a vízvezetékeket is kiszaggatták a falból és összetörték a csempéket. Teljes felújítás kell ahhoz, hogy újra meg lehessen nyitni.

A Városligetben az Ajtósi Dürer sornál is van egy bezárt nyilvános vécé. Az FCSM a járókelőknek a Műcsarnok mögötti és a Széchenyi fürdőnél található nyilvános illemhelyeket javasolja, új információ viszont, hogy felmerült, hogy a Liget-projekt keretében valami történjen a lezárt vécével, a legutolsó levél erre utal.

A Teréz körúton is több illemhely le van zárva, egy ezzel kapcsolatos bejelentésre az FCSM két másik közeli illemhely megnevezésével válaszolt, az dicsérendő, hogy a kérdés végül információs táblák elhelyezését eredményezte. Hosszú távon azonban felmerül, hogy nem lehetne-e közzétenni egy folyamatosan frissülő közvécé és ingyenes vécé térképet.

„Nem tud vécére menni az utcán dolgozó gesztenyesütő néni, a virágárus, a hittérítő és a taxisofőr sem. Akik a közrend betartásáért felelősek – a rendőr, a parkőr, az önkormányzat rendésze – ők sem tudnak élni azzal az állampolgári jogukkal, hogy kulturált körülmények között végezzék el a dolgukat, mivel jelenleg Budapesten 30 ezer főre jut egy nyilvános vécé.” (Orbán Miklós, A Város Mindenkié - kiemelés a Járókelőtől)

Mindenhová pulykáznak a hajléktalanok

A Város Mindenkié csapata többször, így pénteken, a vécé világnapján is jelezte, hogy a közvécék hiányának elszenvedői a hajléktalan emberek is. A „pulykázás" szleng használata a nagy dologra vicces, de egyben szomorú is, mert ahol nincsen közvécé, ott tényleg pulykáznak, és tegyük hozzá, nem csak a hajléktalan emberek. 

Íme, néhány példa:

23426-58044bbc5d11a.jpg

Mobilvécé a Boráros téren. Fotó: Bardócz Csaba

Mobilvécé?

Ha a főváros költségvetéséből nem kerül több a nyilvános illemhelyek megnyitására és működtetésére, akkor természetesen a kerületi önkormányzatokra hárul a feladat, hogy biztosítsanak vécéket a lakosság számára, ez különösen a játszóterek környékén szokott prioritás lenni. A XI. kerület például 2014-ben indított erre projektet, lakossági bejelentésre pedig a Bikás parki nyilvános illemhely nyitva tartásának meghosszabbításába is belementek, igaz, nem tudjuk, hogy megtörtént-e már a bejelentésben említett új szerződés megkötése.

A Rákóczi híd mobilvécéivel kapcsolatos bejelentésben a Főpolgármesteri Hivatal munkatársa megjegyezte, hogy a megoldás nem csak azért rossz, mert gyakran rongálják a mobilvécéket, hanem azért is, mert rontják a városképet. A hivatalos válaszban kiemelték, hogy a környéken az OBI, a Tesco, a hév végállomás melletti presszó, a MÜPA, a Nemzeti Színház vagy a Budapest Park látogatható még ebből a célból. 

A Boráros téren is gyakran rongálás történt a mobilvécékben, egy időben a takarításuk is hagyott némi kivetnivalót maga után, a zárak sem működtek és szemét is volt bennük. A helyzet javult, azonban ez csak azt mutatja, egy épített illemhely rendbentartása például nem okozna akkora gondot, mert tisztítható felületeket lehetne biztosítani.

Nyilvános vécékkel és köztisztasággal kapcsolatos bejelentések a Járókelőn.

Iratkozz fel a Járókelő hírlevelére!

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr3111970081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2016.11.20. 11:08:23

jahh, a mobilwc rongálja a városképet. és a szar a sarokban az nem rongálja? nyilván a városképnek az használna legtöbbet ha nem lennének benne emberek. klafa fotóriportok is szoktak lenni elhagyott városokról, mindik jót mennek. el kellene már fogadni hogy a város az emberért van. még a városképért sem, hanem a benne élő emberért.

a most felújított határúti metro-busz-villamos csomópontban végül lett wc? anno azt monták a nagyon hozzáértők, hogy ott van az europark (uszkve 200m oda meg 200m vissza)

vezér01 2016.11.20. 20:00:16

A XI.kerületi önkormányzat a kutyásoknak külön kutyaszaros kukákat telepített,zacskókat biztosít,ingyenes szolgáltatásként. Az embereknek készült nyilvános illemhelyek viszont zárva vannak a Feneketlen tónál is,meg végig a Gellért-hegyen is.Autóból kiszállva semmivel se jobb egy nagy rakás humán-szarba lépni,mint egy kutyáéba. Az illetékes elvtársak intézkedhetnének,nem válasz az,hogy úgyis megrongálják .
süti beállítások módosítása