Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Könyvajánló: Budapesti utcanevek A-Z

Könyvajánló: Budapesti utcanevek A-Z

2016. május 31. - Járókelők

Budapesten jelenleg majdnem 8 000 elnevezett közterület van. Első hangzásra ajánlót írni egy könyvről, amely mindezt felsorolja, olyannak tűnik mintha egy telefonkönyvet kellene ajánlanom valakinek. Azonban, ha az ember belemélyed az utcák neveinek hátterébe, számos érdekes történet tárul elé.

A photo posted by Jarokelo.hu (@jarokelo) on


Ezekre talán sehol máshol nem tudnánk rábukkani. Hányan tudják vajon hogy a XI. kerületi Hevesy György utca a radioaktív nyomjelzés feltalálójáról kapta a nevét, aki eme felfedezésért 1943-ban megkapta a kémiai Nobel-díjat? Lipótváros Harmincad nevű utcája emlékeztet minket arra hogy 1817-1850 között ott állt a harmincadhivatal épülete amelynek a helyére a Gerbeaud-ház épült. (Harmincad: a XII. századtól fennállt vám, az országhatáron és a vámszedés jogával rendelkező területek határán szedték. Az áru harmincadrészének értékét kellett természetben vagy pénzben kifizetni. Hazánkban ez a vám a XIX. században szűnt meg.) Ha Sólyomról beszélünk találunk utcát, fordulót, közt és lépcsőt is mindezeket más-más kerületben. Talán nem meglepő hogy leggyakrabban Kossuth, Petőfi és Széchenyi neve bukkan fel egy-egy utcatáblán.

A könyv az utcák felsorolásán kívül részletesen bemutatja Budapest városrészeit is. Néhány városrész elnevezésének eredetét is megtudhatjuk. A XIII. kerületi Vizafogó azért kapta ezt a nevet, mert a XVI. századig idáig úsztak föl a Fekete-tengertől a vizák, e nagy testű halak, amelyekre a királyi halászok vetették ki hálójukat.

A könyvben megtaláljuk a fővárosi rendeletet amely a közterület- és városrésznevek megállapítását, azok jelölését, valamint a házszám-megállapítást szabályozza. Személyről közterületet elnevezni például csak a halála után, legalább 5 év elmúltával lehet (ez fontos változás: a rendszerváltást követően több mint húsz évig ez a korlátozás 25 esztendő volt!). Az utcanévtáblák és a házszámtáblák elkészítésének rendeletéből tudhatjuk meg, hogy az utcanévtáblán a Century Schoolbook Bold az alkalmazandó betűtípus. A táblák két színben - fehér alapon fekete keret és betűk- készülnek. 

Ezeken kívül számos érdekességet tartalmaz ez a könyv, ajánlom mindenkinek aki kicsit is érdeklődik Budapest története iránt hogy lapozgasson bele, sokat lehet tanulni belőle.

Cím: Budapesti utcanevek A-Z
Szerző: Ráday Mihály
Kiadó: Corvina
Ár: 5990 Ft

Az ajánlót Puskás Pálma írta.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr458762508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása