Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Földútszafari Újpesten

Földútszafari Újpesten

2015. december 17. - Járókelők

Makai Péter a Járókelő.hu-nak küldött kátyúbejelentésében Székesdűlőre, Újpest vadregényes tájvidékére kalauzol el minket.

Kedves Járókelő.hu és illetékes hivatalok!

Méltán lehet ismeretlen önök előtt a szebb napokat sosem látott IV. kerületi városrész, Székesdűlő. Ez a kiesnek ugyan nem mondható, de feltétlenül kieső régió szűkebb pátriám, és mint ilyen, nap mint nap tapasztalom elhanyagolatlanságát.

Kalandtúrára hívom önöket, valódi szafarira, ezért kérem, hogy terepjáróval jöjjenek, mert más közlekedési járműnek életveszélyes lengéscsillapító-torna.

Túránkat a Swietelsky cég kapujában kezdjük, ahol a szilárd útburkolat végződik (IMG_0073, 0075). Igen, jól látják a képen (0073), az a dunakeszi Auchan, és mint ilyen, utcánk sok átmenőforgalmat bonyolít, a bevásárlóturizmus egyik ütőere.

Dűlő lévén lankás vidéken járunk. Ez az útszakasz például egy hosszú lejtő aljában végződik, ahol eső után bizony összegyűlik a víz. Míg ez sok esetben kisebb tócsákat eredményez, nálunk tócsáról szó sincs. Mi, helyi lakosok büszkék vagyunk a Székesdűlői-beltengerre, amelyen kétéltű járműveknek kell közlekedniük. Gondolkodunk a komp bevezetésén is. Itt most száraz időben látható, ezért jól megfigyelhető, hogy az útburkolat elmaradásával vadregényes tájra érkezünk.

Én a rockzene nagy rajongója vagyok, de a Tankcsapdát csak színpadon szeretem, úton már kevésbé szórakoztató (IMG_0071). Küön felhívnám a figyelmet a kép előterében található, festői tájra, amely nem véletlenül juttathatja a Holdat az egyszeri járókelő figyelmébe.



Az élelmes lokálpatrióták népművészeti alkotásait tekinthetik meg a 0078-as és 0077-es képen, valamint a 0090-esen. Büszkék lehetünk azokra a leleményes emberekre, akik rendszeresen építési hulladékkal, bontott téglával, sóderrel töltögetik a kátyúkat. A művészek egyben rámutatnak a természettel folytatott küzdelem hiú voltára, minthogy a talajerózió és a víz elszivárgása lassacskán mindig új munkát tesz szükségessé.

Már-már installáció-számba megy a 0083-as képen feltüntetett vízmosás, amit bátran nevezhetnénk a Székesdűlő-kanyonnak is. A művész az időt és a járműveket hívta segítségül munkája megalkotásához, kitűnő kortárs példája a negatív tér alkalmazásának.

Akármelyik asztronauta otthon érezhetné magát utcánkban, Armstrong és Buzz Aldrin a nosztalgia örömkönnyeit hullajthatná az itteni kráterek láttán (IMG_0084). A biztonságot jelentő civilizáció felé vezető út egy keskeny aszfaltsáv, de kérem, hogy ne nézzenek le, mert a rusztikusan cakkozott burkolat hirtelen megtörése után szédítő mélységekkel szembesülnek (0086, 0087). Mielőtt a bevásárlás megnyugtató tárgygazdagságában menedéket lelnénk (exit through the gift shop), figyelmükbe ajánlom a régi és az új találkozását szimbolizáló beton- és földútkombinációt (0088), amelyen ottjártamkor is kerülgette egymást két nagyobb termetű autó.

Köszönöm, hogy velünk utaztak! Remélem, van jó autószerelőjük.
Ez úton búcsúzik Makai Péter, a túravezetőjük.

***

A Járókelő már Szegeden is segít eljuttatni a közterületi problémákat az önkormányzatnak.
Kátyú, kutyaszar, graffiti? Küldd be itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr688178664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása