Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Most tényleg te döntöd el, milyen legyen a város

Most tényleg te döntöd el, milyen legyen a város

2015. augusztus 03. - Járókelők

Urbanity társasjáték városlakóknak – játékostársakat keresünk!

Eldöntendő kérdések révén lehet várost építeni az Urbanity nevű játékban. A társast az OFF Biennáléra készítette az épített környezet védelmével foglalkozó kultúrAktív Egyesület. Augusztus 13-án pedig a Járókelő csapattal próbáljuk ki a játékot, ehhez várjuk játékostársak jelentkezését.

Az Urbanity egy utcai társasjáték, amelynek alapja a város, kerettörténete pedig a valóság. Hogyan befolyásolják a döntéseink a város alakítását? Hogyan tehetjük jobbá, élhetőbbé és érdekesebbé a saját lakókörnyezetünket? Az Urbanity párbeszédet kezdeményez a városlakók között, lehetőséget ad a véleménynyilvánításra, aktivizálja és ösztönzi a játékosokat, hogy ők is részt vegyenek életterük alakításában!

Böhler Nóra, a játék egyik megalkotója művészettörténész, aki múzeumpedagógusként dolgozik. Ő mesélt nekünk arról, miért fontos, hogy játsszunk egymással.

- Az, hogy a játék vitát indít, fantasztikus dolog. Nagyon nagy szüksége van a városnak arra, hogy minél többet beszélgessenek az emberek másokkal, ne csak a saját társaságukkal kommunikáljanak. Nagyon izgalmas, mikor elmondhatod a véleményed, és mások kíváncsiak is rá. A játékosok hálásak, hogy megkérdezik a véleményüket egy-egy városi kérdésben.

jarokelo-urbanity.jpg

Az egyesületnek ez a harmadik társasjátéka, készítettek már játékot Budapest belvárosához és Pécsre is ParticiPécs néven. Böhler Nóra szerint az új játék sokkal kevésbé akar direktben tanítani, inkább azt szeretné elérni, hogy az emberek megismerjék egymás véleményét és beszélgessenek arról, amiben nem értenek egyet. Az is a cél, hogy a városfejlesztéssel, együttéléssel, köztérhasználattal kapcsolatos ötletek megvitatásra kerüljenek, lehet szó közösségi kertről, vagy akár arról is, hogyan szabályozza egy kerület azt, mit szabad a lakóknak csinálniuk, és mit nem.

Furcsa, de ma már szinte különlegességnek számít, hogy valaki mindenféle társadalmi csoport véleményére kíváncsi a városi kérdéseket illetően. Budapesten elég ritka, hogy az ember azt érzi, érdekelte a város vezetését, vagy a szolgáltatót az, hogy neki, vagy a szomszédjának mi lenne a jó — nem, hogy a legjobb.

Az Urbanity éppen erre épít, a kitalálók azt szeretnék, ha minél több olyan kérdés kerülne be a játékba, amely vitát indít. Kérdéseket lehet beküldeni, amiket ők eldöntendővé és nem részrehajlóvá alakítanak. Ezek adják a játék alapját, az első körben mindenkinek azt a választ kell rájuk adnia, ami először eszébe jut.

A kultúrAktív tagja például azt a kérdést idézi fel, mikor arról volt szó, hogy hozzá szabad-e kötni a biciklit egy szemeteshez. Kiderült, hogy bár egy biciklisnek lehet felháborító, hogy emiatt kell egy játékkörből kimaradnia, az utcai társasozásnál épp arra járó közteres elmondta, hogy ő pedig nem tudná kiüríteni a kukát, ha ott egy bicikli.

A játék első körében ilyen eldöntendő kérdéseket kapnak a játékosok, akik 2-3 fős csapatokba vannak beosztva. A kérdésre adott első reakciót kell bemondani, és amiben egyetért a csapat, azt az álláspontot lehet a 2. körbe vinni, és bemutatni az egész társaságnak.

Ez alapján épül egy olyan város, amilyet mi szeretnénk. Fontos része a játéknak az érvelés, 1 percben lehet pro és kontra érvelni az álláspontunk mellett: ha nem is karakterfejlődés, de véleményváltozás előfordulhat. Elgondolkodtatja a többi játékost is, hogy gyakran előítéletekből, félelmekből, vagy a megfelelő ismeret hiányából adunk bizonyos válaszokat.

Az Urbanity-ben 6 fő témára osztották a várost: élhető, fenntartható, gondoskodó, okos, önszerveződő és megújuló város. Ezeket egy-egy jellemző városi épület sziluettje fejezi ki, és ezekhez kapcsolódnak mágneses grafikai elemek, amikből egy nagy farosttáblán lehet közösen építkezni.

Böhler Nóra azt mondja, a játékot felnőtteknek tervezték, de gyakran részt vesznek benne családok is. Végülis minden városlakónak szól:

-  A cél, hogy megvitassuk azokat a kérdéseket, amelyek városlakóként meghatározzák a létünket. Akár, ha utcán sétálsz, akár, ha egy lakóközösség tagja vagy, az a fontos, hogy a párbeszéd meginduljon közted és a többi városlakó közt.

Csatlakozz, játszd az Urbanity-t a Járókelővel augusztus 13-án
18:00-tól a Müsziben (VIII. ker, Blaha Lujza tér 1.)

***

Támogasd a Járókelőt, már több mint 3000 problémát segítettünk megoldani Budapesten.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr587674802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása