Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A drogosok, vagy a kutyák felelősek a II. János Pál Pápa téri szemétért?

A drogosok, vagy a kutyák felelősek a II. János Pál Pápa téri szemétért?

2015. június 12. - Berd.

Egészen komoly konfliktusforrást jelent a 8. kerületi, felújított, alig egy éve átadott II. János Pál Pápa tér a kutyások és a nem kutyások között. A Járókelőn elindult vitába már a közterület-felügyelet ügyosztályvezetője is belefolyt.

Két olyan bejelentés is érkezett a Járókelőre (itt és itt), amiben kutyások és kedvenceik viselkedését kifogásolják: a vádak szerint a kutyusok a tiltás ellenére póráz nélkül rohangálnak fel s alá, a gazdáik pedig nem szedik össze utánuk a szemetet és az ürüléket, ezért például a gyerekes anyukák messziről elterelik a teret. Miközben a téren működik egy erre a célra épített kutyafuttató.

A közterület-felügyelet közben azt írja, hogy

A II. János Pál pápa téren a kutyatartók és kutyát nem tartók között kialakult konfliktusos helyzet nem ismeretlen a Józsefvárosi Közterület-felügyelet előtt.

Az ügy egyébként annyira komoly, hogy több tucat hozzászólás és vélemény született az ügyben. A vita odáig ment, hogy egyesek szerint nem is a kutyások, hanem a téren tartózkodó drogosok a hibások, és még az is lehet, hogy az ő ürüléküket látta a bejelentő... 

Egy lecserélt tábla

A bejelentést követő első reakció a FŐKERT részéről az volt, hogy a „Kutyát tilos bevinni" táblát „KUTYÁT A PARKBAN CSAK PÓRÁZON VEZETVE LEHET SÉTÁLTATNI" feliratúra cserélték, ami állításuk szerint azért segít, mert a kutyások a közterület-felügyelők láttán jellemzően jogkövető magatartást folytatnak és a pórázos sétáltatás törvényes.

14290099404426_small.jpg

 

De mire elég a tábla?

Az látszik, hogy a közterület-felügyelet látja a problémát és nem örül annak, hogy a lakosságban ez ellentéteket okoz, azonban - ahogy az kicsiny hazánkban lenni szokott - a helyzet bonyolultabb annál, mint ahogy sokan gondolják. Nem úgy megy az, hogy csak odaállítunk egy közterest és az majd elrendezi.

A Józsefvárosi Közterület-felügyelet folyamatos visszatérő ellenőrzésekkel törekszik a probléma megoldására, azonban végleges megoldást feltehetően csak a megfelelő jogszabályi háttér megteremtése hozhat.

- írják válaszban  és azt is, hogy március óta több mint 100 alkalommal „foganasítottak intézkedést". Ez utóbbi nem tudjuk, mit jelent, de az előbbire van hosszabb magyarázat is, a Józsefvárosi Közterület-felügyelet törvény szerinti indoklása itt olvasható.

De ami a Járókelőnek a legfontosabb ebben az ügyben, az az, hogy a vitába belefolyt kommentelőként a közterület-felügyelet ügyosztályvezetője. A Járókelő oldalt 3 éve azért indítottuk el, mert szerettük volna, ha ehhez hasonló beszélgetések alakulhatnak ki az önkormányzatok és a városlakók közt. És végre megtörtént, itt egy jófej Bajusz Ferenc, aki a kerületnek dolgozik. Utolsó hozzászólásában az ügyhöz ezt írta:

De azt is látom (és nem csak a hozzászólásokból), hogy ettől a "probléma" nem oldódott meg, én pedig erre törekszem, nem pedig arra, hogy levelekkel leszereljem a lakosokat. Mint leírtam nem tartom jó megoldásnak ha úgy teszek/teszünk, ahogy leírtam, ezért nem is teszünk így mint azt tapasztalhatják a mindennapok során. Szimplán várom az ötleteket a mindenki számára megfelelő megoldásra, mert nincs a bölcsek köve a zsebemben, lehet, hogy valaki remek megoldással tud szolgálni.

Mi is várjuk, hogy megoldódjon a helyzet. Ha még részletesebben érdekel az ügy, a bejelentéseknél olvashatsz további kommenteket, üzeneteket itt és itt.

Kattints ide, ha értesíteni szeretnéd az illetékeseket a budapesti problémákról!

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr107532854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parlagfű Sámán 2015.06.12. 08:45:18

Valmilyen megmagyarázhatatlan erő vezérli iránítja azokat az embereket akik minden áron jobbá, szebbé és élhetőbbé szeretnék tenni a világunkat...sajnos semmire nem mennekvele.Miért? Sok lúd disznót győz. A butákból,neveletlenekből, nemtörödömökből kifogyhatatlan utánpótlás van legyen az kutyás,macskás, díszhalas, galambetetős,stb. A mai fáradt agyonhajszolt szülő nem hoy nevelni nem ér rá, nem is tud. Semmit nem tudnak arról,hogyan kell szocializálódni sem nekik saját maguknak sem a gyermekeiknek. EZ így marad ahogyan van.Hiába dorongolsz le bárkit bármiért amit tett, nem jut el a talamuszig semmi.Mert nincs is talamusza.Akkor meg miért? Hogy beverje az orrodat?? Én feladtam, és jól érzem maa. Tisztelettel Parlagfű Sámán

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.12. 10:45:42

A kutya helye a parkban van. Akinek nem tetszik az költözzön el.

2015.06.12. 12:13:10

@maxval bircaman szerkesztő: azért ez kurvára nincs így. A kutyatartás egy hobbi, aminek nem szabadna negatív következményekkel járnia azok irányába, akiknek ez nem hobbijuk. érted, ha én metáldobos akarok lenni, és veszek egy kurva nagy dobszerkót, és egész éjjel püfölöm, akkor ezzel a logikával költözzön el akinek nem tetszik, mert nekem ez a hobbim. A városi együttélésnek vannak szabályai, amiket nem szabadna áthágni, vagy az áthágásukat szankcionálni kéne erősen. Azért mert valakinek az hoz fényt az életébe, hogy egy kutyát pesztrál, attól még a környezetében lévő embereknek nem kötelességük elviselni a kutyaszart, a bűzt, az ugatást, meg a rettegést a szabadon eresztett nagytestű kutyáktól. Ha rajtam múlna, városban nem lehetne, vagy legfeljebb kistestű kutyát lehetne tartani, szigorú szabályokkal. És nem azért, mert nem szeretem az állatokat (gyermekoromban vidéken mindig volt kutyánk, ott, ahol a kutyának lennie kell, a kertben), hanem mert a többség igényei előbbre valóak, mint a kutyások hóbortja. Mellesleg nekem görögteknősöm van, az nem zavar senkit, pompás hobbiállat.

Titamin 2015.06.12. 14:30:35

@shitgun: Szia, és az sem amit és ahogy Te írod. Nekem van 3 kutyám, mindegyikkel sportolok, szedem a kutya után a járulékát! Ne legyen kutya a városban? Terápiás kutyám van, Down szindórámás és Autista gyerekekhez járok vele, vizsgázott kutya, nem kevés energia és pénz mindez. Ha minden ilyen kutya és kutyás vidéken lakna akkor akinek szüksége van rá és nincs sok pénze, vagy autója nem juthatna el ilyenféle segítséghez. Arról nem is beszélve, hogy mivel fizetek adót így az enyémből is van benne. tudod tényleg rohadtul le vagyunk maradva nyugattól, csak 300 km és Bécs, Svájc, Németország, stb, mindenhova viheted a kutyát, nyilván ha Te is megteszed, hogy szeded a szart utána, nem ugrál másokra, tud viselkedni. a közelébe sem vagyunk kulturában ezekhez az országokhoz. Más: engem meg tudod mi zavar? a sok kéregető, a saját hányásában és ürülékében fetrengő hajléktalan! Vagy ha nem lennének kutyások és kutyák akkor kimennél az összefosott fűbe, fa tövébe? Nem, nem kutya volt, mert tudod az nem törli a seggét papírral. lehet mutogatni, de nem hiszem, hogy kulturált viselkedésű kutyás, megfelelően tanított (soha nem jártam végig semmilyen iskolát a sajátommal, megtanítottunk neki mindent otthon magunk) kutyával egyáltalán nem lenne zavaró a jelenlétünk. Igazad van nekem is feláll a szőr mikor látom, hogy nem szedi a kutyaszart, hogy 6(!!!) éves gyerek sétáltatja az Amstaff-ot spárgán! igen van ilyen, meg még rosszabb is! elkerülöm, nem csak azért mert taszít az ilyen, hanem mert tudom, hogy nem ért hozzá. De sajnos azért mert valaki ostoba, még nem büntethető. büntetésről jut eszembe, mi egy ilyen büntetős nemzet vagyunk, elénk ívódott. de legyen, aki nem szedi az kapjon 50 e Ft-os csekket, de csak azért valakit kitiltani, büntetni mert kutyás ne már! akkor a gyerekek ne sirjanak, mert másokat meg az zavar! hülyeség az egész! lehet együtt élni rendesen, de arra mindenkinek törekednie kell, és nem kell feleslegesen b@szogatni a másikat! Hobbiállatról még eszembe: tudod a kutyáim közül az egyik több nemzetközi versenyen szerepel, sportolunk, tudod mikor fent állunk a dobogón magyar zászlóval, akkor az ország jóhírét visszük tovább, nyilván ez sem számít. Barátom amerikáig jutott a kutyával, többszőrös EB és VB bajnok, és sok ilyen ismerősöm van! ez is kell! De gondolom Te jobban szeretnél a szürke kis életedet élni kutyák nélkül, hajléktalanokkal együtt kézenfogva az összefosott téren, (amit a kutyások évi 2x takarítanak, bár erről nem tudsz) és boldog lennél ebben a milliőben! Gratula! élj szép és üres életet és reménykedj hogy ha még nincs gyereked egészséges legyen, mert ha nem az, akkor lehet hogy pont egy ilyen kutyástól kellene segítséget kérned mint én! Szevasz! Üdv Laci

2015.06.12. 15:21:40

@Titamin: köszönöm a szép, hosszú választ, egészen az utolsó sorokig azt hittem, normális emberrel kerültem diskurzusba, de aztán csak kiderült, hogy egy kibaszott hülye vagy. Úgyhogy anyád picsája, szevasz. Mondjuk azt nem értem, hogy a gecibe függ össze a majdani gyerekem, meg hogy neked kutyád van, de igazából leszarom. Majd egyszer talán megtanulsz normálisan beszélni, te kutyás pöcs.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.06.12. 15:23:59

Hangsúlyozom, hogy a nyóckerról van szó, és mivel politikailag korrekt vagyok, nem tehetek különbséget a kutyák között, mert minden kutya egyforma.

Titamin 2015.06.12. 15:27:35

@shitgun: köszi szépen, meg anyám is. Úgy függ össze, hogy a kutya/kutyás is segíthet egy kutyást vagy kutyát teljesen elítélő emberen, tudod ők nem válogatnak, csak segítenek! Ha kell minden nap, nem mondja hogy fáj a fejem, nincs kedvem stb.! Lehet hogy hülye vagyok és kutyás pöcs, ettől függetlenül remélem szép napod van és lesz! Tudod lehet hogy nem legkedvesebb és talán nem a normálisabb befejezés volt, de tudod kibombázott fárasztó folyamatosan bizonyítani, hogy attól még hogy kutyás vagyok nem vagyok rossz ember, bár most lehet nem így gondolsz rám. minden esetre kellemes hétvégét!

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.06.12. 23:11:47

@Titamin: Budapesti vagy, és érted, hogy mit jelent a nyócker?

Nemján Sándor (törölt) 2015.06.13. 09:10:07

@shitgun: vidéki

Kocsis Máté (törölt) 2015.06.13. 09:13:28

Kis kutya nagy kutya nem ugat hiába
süti beállítások módosítása