Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Margitszigeti futókör felújítása

Margitszigeti futókör felújítása

2013. december 18. - Járókelők

Budapest Főváros Önkormányzata nevében a Budapesti Sportszolgáltató Központ végzi majd a jelenlegi cca. 5300 m hosszú rekortán borítású futópálya elbontását, új, min. 1,25 m, helyenként 1,8 m széles kerülősávokkal megépített futópálya fejlesztését. Telepítésre kerül majd egy térfigyelő kamera rendszer, valamint felújításra kerülnek a futók által használt meglévő öltözök, WC-k. Futóként információkat kapunk majd sebességünkről, részidőnkről, ill. résztávunkról egy átfogó informatikai rendszer segítségével. Menőn hangzik, ugye?!marigt.jpg

A rekonstrukció nem hatósági engedélyköteles, a kivitelezés azonban csak eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatása után előreláthatóan 2014 áprilisában kezdődik meg, és optimális esetben 3 hónap alatt befejeződik. Költségeit – 350 000 000 Ft-ot – a közgyűlés jóváhagyta, átcsoportosította, elkülönítette. Az építési ütemterv alapján 2014. harmadik negyedévére fejeződik be a rekonstrukció. Ezek alapján még kérdés számunkra, hogy nyáron a futópálya használatának folytonossága milyen formában oldható meg.

Na de tulajdonképpen hogyan is jutottunk idáig?

A futósport őszi szezonjának egy igen jeles napján, 2013. október 7-én hétfőn, egy futás közben is szemfüles Járókelőnk a következő bejelentést adta fel a Járókelő.hu oldalon: „A műanyag futópálya a szigeten hiányos. Nem egyszer hiányoznak egész szakaszok. A pálya pedig népszerű, jó lenne kijavítani és aztán rendben tartani.”

ilyen igaz! Szerdánként futóklub, ott edzenek a kilométereket örökbeadó önkéntesek, a sportos budaiak és pestiek, kismamák és kispapák, felnőttek és gyerekek. Az nincs ott, aki előző éjszaka bulizott. Nem igaz. Az is ott van. Egy-egy napsütötte vasárnap délelőtt ritkán az az érzésem támad, hogy mindenki a szigeten köröz. Azért ritkán, mert nem vagyok egy nagy futófan. Just for fun!

Szóval a bejelentés igencsak közérdekű. A futókör Budapest leglátogatottabb köztéri sportterülete, a világ 5 legszebb futóhelye közé sorolják, naponta több ezer budapesti és külföldi futó használja. Azonban sajnos az elmúlt évek alatt a jelentős terhelés következtében a pálya elhasználódott, az idei árvízvédelmi munkálatok során a burkolat több helyen jelentős sérülést szenvedett, balesetveszélyessé vált. Erről küldte ugye a bejelentést Járókelőnk is.

A Főpolgármesteri Hivatal Kulturális Turisztikai és Sport Főosztályának Sport Osztálya a bejelentést követő hét szerdáján, október 16-án a futókör felújításáról biztosította a bejelentőt, egy 9 napon belül megküldött rövid, szabatos ámde megnyugtató válaszban.

Aztán semmi nem történt. Két hónapig. Így december 5-én a Járókelő.hu csapata az Infotv. 28. § (1) bekezdése alapján egy elektronikus másolatot kért a margitszigeti futókör felújításának ütemezéséről, tájékoztatást a kivitelezőről.

A Hivatal malmai őrölni kezdtek, mi meg lassacskán örülni, mikor pár nappal később a Kommunikációs Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy a margitszigeti futókör rekonstrukciójáról a legutóbbi közgyűlés tárgyalt, és az előterjesztést a képviselők 27 igen szavazattal elfogadták. Éljen!

A futók nevében köszönjük. 2014 áprilisától árgus szemekkel figyeljük a felújítást.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr785697419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pirx 2013.12.18. 17:30:13

Azért azt a meglévő öltözők és WC dolgot jobban ki kéne fejteni!

zsg? 2013.12.18. 18:01:35

Az utóbbi hónapok talán egyetlen közéleti híre, aminek igazán örültem. Hetente 3-4 alkalommal megyek a szigetre futni és bizony néhány helyen már gyalázatos a szőnyeg állapota. Van egy pici, talán 50-100 méteres szakasz, amit nemrég felújítottak, északon a felfelé vezető oldalon. Már az is egy felüdülés a süppedős régi után. Ha jövőre elkészül az egész kör, azzal legalább két-három disznóságot jóváír a politika a szememben (bár a disznóságok sok milliárdba kerülnek egyenként, ez meg csak pár száz millió, de hát ilyen a választópolgári emlékezet: jótékony...).

zsg? 2013.12.18. 18:02:45

Ja, és nagy köszönet mindenkinek, aki dolgozott ezért a projektért!

Sziszifusz 2013.12.18. 18:24:04

Köszönjük, nagyon örülünk neki!

TóthAttila 2013.12.18. 18:58:49

@zsg?: Ott egészséges a levegő a futáshoz? Nem érezni rajta a kipufogógázokat?

légügyi megfigyelő 2013.12.18. 19:01:09

Gondolom, ha újra jön egy árvíz, akkor megoldódik a sziget védelme ezzel a projekttel, mert amúgy megint feltúrják majd a védekezők, és akkor jönnek a kátyúk meg a lukak. Persze, lehet, hogy inkább el kell önteni a szigetet, mert nem éri meg a védekezési költségeket.

zsg? 2013.12.18. 19:33:14

@TóthAttila: Meglepően tiszta. Sokat számít a vízfelszín felett mindig fújdogáló szél. Persze, ha bedugul egy szmog, mert rátelepszik a köd a városra, akkor ott is az van.

Hmmm... 2013.12.18. 20:35:21

Bölcs lenne, ha a részletes terveket is közzétennék, a teljes pálya elkészülte előtt egy 1oo méteres darabon tesztelnék a módszert, építés közben pedig folyamatosan ellenőriznék a minőséget... hogy ne járjunk úgy, mint az előzővel vagy pl a pesti oldal világításával, ami jó hogy van, de sikerült órmótlan, út közepére helyezett oszlopokkal megoldani (mert az egy dolog, hogy egy cég kvázi megszponzorálta, és hogy az alkalmazott megoldás miatt a fenntartása is olcsó, de azért a dizájn is fontos). Azon is el lehetne gondolkodni, hogy nem kéne e több helyen is wc-t létesíteni, és nem kizárólag a futók érdekében. Lehet, hogy akkor még kevesebb szatírt és szatírát is látnánk.

Circus 2013.12.18. 23:29:10

@Pirx: ez engem is izgat, mert ezért hagytam abba az odajárást, amikor mindenhol megszigorították a parkolást...

RÖVIDLÁTÓ 2013.12.19. 02:15:14

Az Uttörő Stadiont nem újítják fel?
Futó pálya felújítás: út a végtelenbe.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.12.19. 06:36:04

Nem lett volna egyszerubb es olcsobb eleve normalisan megcsinalni?

Pirx 2013.12.19. 07:52:17

@Circus: Így van! Önmagában nagyon jó dolog, hogy felújítják. De normális WC nincs, csak bent a sziget közepén, illetve a japánkertnél. Az nem baj, hogy fizetős, de mire odaér az ember.... Öltöző? ugyan hol? Az Atlétikai Centrumban? Annak mi a köze a futókörhoz? A parkolás... Hát egyrészt futva kell odamenni :) másrészt ha a szigeten parkolok, akkor az én csigatempómmal lefutva két kört, 750 forintba kerül a parkolás. Nem tartom elrugaszkodottnak, és szívem szerint azt mondanám, a szigeten a buszon, és bringán kívül más jármű ne legyen. De hát ott vannak a szállodák.
Szóval normális öltöző lehetőség nincs, WC lehetőség korlátozott, Ennél csak jobb lehet. Ja! És egytized stadion árából lehetne futókör a Népligetben, a Városligetben, a Hajógyári szigeten...

Hmmm... 2013.12.19. 11:11:55

@Pirx: Az Atlétikai Centrum akkori igazgatója volt az ötletadó és az építés kvázi project managere (a munka a Főkert fővállalkozásában készült)... ennyi a köze + ott lehet átöltözni (igaz, fizetni is kell érte). Megjegyzem, hogy a karbantartására annó egyáltalán nem terveztek pénzt (gazda se lett kijelölve /pontosabban mindenki mosta kezeit, és elhárította -- gondolom, mert tisztában voltak a szép jövővel/, a mostani tervezet is csak évi 1 milliót szándékozik adni, ami árvízekre gondolva max csak az újrafestésre;-D lesz elég; a leendő gazdája se látszik). Közlekedés: a mostani ormányzat bölcsen leállította a Margit-hídi sorompó javítását (az autódugókat pedig lefedve az enyészetre bízta), hogy a kiváltságosak (akik egyáltalán nem biztos, hogy saját buxából váltságdíjat is fizetnek) usziba hordhassák a kölkeiket és mindenféle vállalkozások autóval járhassanak be. Most pedig tervezik az ásványvíz töltikézés beindítását (nagy okosan, biztosan gondolva az általa generált teherautó forgalomra is -- a víznek "szárazföldre" vezetése és ott történő palackozása helyett). Hurrá, szerintem telepítsünk gumigyárat is!

Circus 2013.12.19. 18:12:28

@Pirx: általában messzebb szoktam lakni a szigettől, ha-oda vissza futnék, az a teljes heti futómennyiségnek megfelel, 2 kör / hetente 3x menet esetén, buszon/metrón meg hadd ne... :). Azért futottam, mert útba esett, hazafelé egyszerű volt megállni.

felim 2013.12.20. 10:33:38

A Kommunikációs Igazgatóság válasza, mely a főváros kezelésében lévő MAC intézmény lehetőségeit mutatja be. Tájékoztatásuk alapján mindemellett sokan a Nemzeti Sport Uszodába és a Margitszigeti Danubius Hotelbe váltanak fürdő belépőt és előtte futnak is.

Jelenleg a Margitszigeten a futók a Margitszigeti Atlétikai Club szolgáltatásait (öltözés, fürdés, öltözőszekrény, kondicionáló terem, atlétikai-, Street-ball pálya, lábtenisz pálya) vehetik igénybe.

Kedvezményes létesítmény használatot biztosító bérletek:

Diák,nyugdíjas igazolvánnyal havi 4800 Ft.
Felnőtt bérlet ára havi 6000 Ft.
Családi bérlet havi (1 felnőtt 1 gyermek) 4800 Ft.
Napi jegy 1000 Ft.

A MAC Stadion WC-it 200 Ft-os áron vehetik igénybe a futók.

A fentieken túl lehetőség van arra is,hogy a MAC atlétikai szakosztályának tagja legyen a futó. A 3000 Ft-os tagdíj nemcsak létesítményhasználatot jelent,hanem edzői szakmai tanácsadást is biztosít.

A felújítás után sem tervezünk ingyenes létesítmény használatot. A külső futópálya természetesen a továbbra is ingyenesen használható majd.

Bővebb információ a www.margitsziget.com/ oldalon található.
süti beállítások módosítása