Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Szintén szlovák: illegális szemétlerakók térképe

Szintén szlovák: illegális szemétlerakók térképe

2013. július 29. - Járókelők

Új környezetvédelmi mobil alkalmazás jelent meg Oroszországban. A neve TrashOut, és tulajdonképpen egy interaktív szemétlerakó térkép, amelyen a felhasználók jelölik be a az illegális hulladéklerakókat. Az ingyenes iOS és Android alkalmazás korábban már elérhető volt más nyelveken is, és most már oroszul is használható, köszönhetően a TrashOut és az Emerald Planet civil kezdeményezés közötti együttműködésének. Ezzel a partnerséggel Oroszország is csatlakozik a globális környezetvédelmi kezdeményezéshez.

Így néz ki a TrashOut alkalmazás felülete. 
 

Jelena Sarojkina környezetvédő, az Emerald Planet alapítója: 

A TrashOut nem is jöhetett volna jobbkor Oroszországnak. Az országunk katasztrofális helyzettel néz szembe, ha a szilárd háztartási hulladékról van szó: a Roszprirodnadzor [szövetségi környezetvédelmi ügynökség] szerint a háztartási hulladék több mint 90 százaléka kerül a lerakókba, amelyből országszerte több mint 35 000 van – a többségük engedély nélkül működik. Ezek helyrehozhatatlan károkat okoznak a környezetnek, valamint az emberek egészségre is ártalmasak. A TrashOut és néhány civil aktivista segítségével felderítjük az illegális kis- és nagyméretű hulladéklerakókat. A legfontosabb az egészben, hogy így világosan megmutathatjuk a probléma mértékét a hatóságoknak és az orosz közvéleménynek, és sürgős intézkedéseket fogunk követelni a hulladéklerakók ártalmatlanítására. Szimbolikus jelentőségű, hogy az alkalmazást éppen a környezet évében fordították le oroszra.

Oroszországban hagyomány, hogy tavasszal tartják a szubbotnyikszt [önkéntes takarítási nap] és más közösségi szemétszedő akciókat. Az Emerald Planet környezetvédelmi kezdeményezés arra ösztönzi az embereket, hogy vegyenek részt ezeken az eseményeken, és szélesebb körben az oroszokat, hogy jelöljék be az illegális lerakókat a TrashOut alkalmazással. 

Ahhoz, hogy részt vegyünk az illegális hulladék lerakó világtérkép megrajzolásában nem kell mást tenni mint:

  1. Telepítsük az alkalmazást a telefonra. A TrashOut app elérhető iPhone-ra és Androidra is.
  2. Jelöljük be a térképen a hulladéklerakót. Ha illegális lerakót találtál, készíts róla fotót a TrashOut alkalmazással, válaszd ki a lerakó méretét, és a leginkább jellemző szemét típusát, ezután az új jelzés megjelenik a térképen. Az alkalmazás automatikusan meghatározza a szemétlerakó helyét. 

Linkek az alkalmazásokhoz:

Az interaktív térkép adatai felhasználhatók a hulladéklerakók felszámolásához szükséges útvonalak tervezéséhez, az állami ügynökségek és környezetvédelmi szervezetek közötti keretprogram részeként.  

A TrashOut alkalmazást egy fiatal szlovák öko-aktivista fejlesztette, aki eldöntötte, hogy készít egy hatékony eszközt, amely segít azonosítani, rögzíteni és frissíteni az illegális hulladéklerakók helyét a világtérképen mobiltelefon segítségével. 2013 elején a TrashOut alkalmazás a döntőben szerepelt a legjobb európai mobil alkalmazások versenyében (European AppCup).

A cikk szerzője Jekatyerina Izmesztjeva. Az eredeti, orosz nyelvű cikk a Teplica társadalmi-technológiai oldalon érhető el. A magyar szöveg Fekete Árpád fordítása, mely a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg „TrashOut: A RuNet interaktív hulladéklerakó térképe” címmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr765429591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása